Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске: Борци ће тек да кажу шта мисле о “ствараоцима”

0
738
Свим општинским борачким организацијама смо послали иницијативу Асоцијације “Ствараоци Републике Српске” за измјене Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата да се о њој изјасне.

Вјерујем да ћемо врло брзо од њих добити одговор и тада ће БОРС изаћи са званичним ставом, али увјерен сам да се борци неће сложити са иницијативом, каже предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.

Он објашњава да је иницијативом предвиђено да се у закон уводи посебна категорија под називом “активни учесници у стварању (оснивању) Републике Српске”, који би имали иста права као и борачке категорије.

– Први предсједник Народне скупштине Републике Српске и предсједник Асоцијације “Ствараоци РС” Момчило Крајишник назвао ме је у понедјељак навече и рекао да ће бити састанак са представницима парламентарних странака на којем ће се разговарати о статусу посланика првог сазива. Рекао сам му да немам ништа против тога – каже Савчић за “Глас Српске”.

ГЛАС: Рекли сте му да немате ништа против иницијативе за измјене закона?

САВЧИЋ: Не. Рекао сам му начелно да немам ништа против тога да буде ријешен њихов статус. Иницијативу сам добио данас (јуче) и прослиједили смо је општинским борачким организацијама.

ГЛАС: Шта се наводи у иницијативи?

САВЧИЋ: У иницијативи је садржано ко би све требало да добије статус “ствараоца”, а то је посебна прича.

ГЛАС: И ко би требало да добије статус ствараоца?

САВЧИЋ: Према њиховој иницијативи – сви који нису били борци. Дакле, посланици, чланови радних тијела Народне скупштине, стручна лица за припрему и спровођење аката Скупштине, судије судова у РС, затим чланови Предсједништва РС, Владе РС, министри и њихови замјеници, сва изабрана и именована лица, одборници у локалним парламентима, чланови кризних штабова и органа аутономних области, потом чланови органа политичких странака које су учествовале у оснивању Скупштине српског народа и на крају сви запослени у јавним установама здравства, образовања, информисања и хуманитарним организацијама које су основале Република Српска или локална заједница.

ГЛАС: Момчило Крајишник је послије састанка са политичким лидерима рекао да би посланици првог сазива за пет и по година, колико нису примали плату, требало да приме валоризовану накнаду на основу поређења са платом данашњих посланика. Како то коментаришете?

САВЧИЋ: То ће отворити низ проблема. Шта ће са другим људима који кажу “па и ми смо радили цијели рат, а нисмо примали плату”?! Мене је данас у Дубици, гдје сам био у посјети борцу коме се прави кућа, срео велики број бораца са питањем “када и како ћемо ми наплатити своје”.

Непромијењен став

ГЛАС: Ви сте прије неколико година били против закона који је предвиђао да се посланицима првог сазива дају одређена права и финансијски бенефити.

САВЧИЋ: Мој став према том питању се није промијенио. Тадашњем предсједнику Републике Милораду Додику, који је предлагао тај закон, рекао сам да немам ништа против његовог приједлога, али ако се иста таква права дају борцима.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here