Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву: Велики скок на свјетској листи вјетар у леђа

0
663
Скок за 513 мјеста на “Вебометрикс” ранг-листи у размаку од шест мјесеци дао нам је вјетар у леђа да у наредном периоду још више унаприједимо своје активности како бисмо се у јануару сљедеће године помјерили за исто, ако не и више мјеста.

Рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и додао да су у односу на податке из јула прошле године остварили напредак од 758 мјеста.

ГЛАС: Шта за Универзитет значи напредак на тој свјетској листи?

КУЛИЋ: Ова до сада најбоља позиција Универзитета несумњиво представља потврду квалитета, рада и залагања на свим нивоима у протеклом периоду, а напредак је утолико значајнији ако се узме у обзир да је ово рангирање обухватило 30.000 универзитета из више од 200 земаља.

ГЛАС: Који су то кораци које је Универзитет у протеклом периоду предузео да би остварио овај резултат?

КУЛИЋ: “Вебометрикс” листа за вредновање користи четири критеријума, а то су присутност, видљивост, транспарентност (отвореност) и изврсност у научно-истраживачком раду. Поред тога што је Универзитет у Источном Сарајеву повећао своју интернетску присутност и видљивост, напредак на листи је у великој мјери резултат пораста цитираности истраживача и научних радова истраживача Универзитета. Повећање цитираности наших истраживача на “Гоогле Сцхолар”-у, као и појава Универзитета на “Сцимаго” листи, које “Вебометрикс” узима као извор за рангирање, засигурно је утицало на пораст у категорији научне отворености и изврсности. Такође, на Универзитету и свим организационим јединицама урађене су одређене промјене у циљу усклађивања са критеријумима вредновања ове листе.

ГЛАС: Да би се у наредном периоду постигао још бољи резултат по овом питању, шта је планирамо да се уради?

КУЛИЋ: Позитивни тренд треба задржати и то није лак задатак. Улагање у квалитет и развој Универзитета и свих организационих јединица су наша мисија ка повећању видљивости и препознатљивости у интернационалним академским оквирима и подизању мјеста на свјетским ранг-листама. У том смислу и нови Закон о високом образовању пружа подршку и стимулише научноистраживачку продукцију и појављивање у релевантним публикацијама које се узимају у обзир у оваквим процесима рангирања.

ГЛАС: У случају да епидемиолошка ситуација у октобру не буде ништа повољнија, да ли ће настава на даљину и даље бити једна од опција?

КУЛИЋ: Професори и студенти су у ванредним околностима, изазваним пандемијом корона вируса, изузетно добро прихватили процес извођења наставе на даљину. Ако би се овакав вид наставе наставио упражњавати и уакадемској 2020/21. години, пратићемо инструкције Владе РС и Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и на најбољи начин одговорити новим изазовима. У договору са министром Срђаном Рајчевићем, два јавна универзитета у Српској су формирала комисију од по три члана који имају задатак да сагледају техничке могућности и да предложе јединствену платформу за онлајн наставу.

Бруцоши

ГЛАС: У августу почиње други уписни рок за бруцоше. Каква су Ваша очекивања?

КУЛИЋ: У другом уписном року очекујемо око три стотине кандидата, с обзиром на тренд уписа претходних година. За будуће бруцоше на 17 организационих јединица остало је 932 мјеста на буџету. Битно је напоменути да су Влада РС и ресорно министарство обезбиједили бесплатно школовање за све студенте који буду вриједно радили током школовања.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here