Migrantska kriza u BiH prevelik problem kome se ne pridaje dovoljno pažnje

0
584

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je migrantska kriza u BiH prevelik problem kome se ne pridaje dovoljno pažnje, te da se tu pokazuje slabost sistema na nivou BiH.

– Frustrirajuće je da smo imali priliku da ovo gledamo /u regionu/ i nemoguće je da se ne spremate sve godine, nego očekujete da vas nešto zaobiđe. Ovdje se pokazuje slabost sistema na nivou BiH i mislim da će ovo imati puno veće posljedice nego što želimo da priznamo i jako sam uznemirena zbog toga – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je najlogičnije bilo vidjeti kako da se zaštiti granica.

– Ovo će imati puno veće posljedice nego što i želimo da priznamo i uznemirena sam jer su uznemirene zemlje koje imaju po 60-70 miliona stanovnika i koje su uvele ograničavajuće mjere. Imate mjere u Austriji gdje se vraćaju imami, gdje se rade određene stvari. Pitam kako ste izolovani od bezbjednosnih izazova kada smo svi u istom paketu ili šta ćemo raditi sa našim službama i migrantima koji će doći, a ne mogu ići dalje – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je upitala zar neko nije trebalo da pravi plan i osmišljava stvari, jer je ovo veoma neozbiljno.

– Meni je drago što smo kao Vlada manifestovali stav i rekli da nećemo da primimo migrante – rekla je Cvijanovićeva za Televiziju K3.

Ona je ponovila da MUP Srpske može čuvati bezbjednost svim građanima Republike Srpske, naglasivši da je to jedina relevantna institucija u Srpskoj u oblasti bezbjednosti.

– U današnjem svijetu ne možete da ne sarađujete sa drugima. Naš MUP mora da sarađuje sa svima, što i radi, pa i sa onima u okviru BiH, da se ima pregogranična saradnja, kao i u Evropi i svijetu. Iz pokazatelja je vidljivo da su naši trendovi zadovoljavajući – kaže Cvijanovićeva.

Nažalost, podsjetila je ona, godinama traju napadi na MUP Srpske, od priče o naoružavanju, pa nadalje.

– Mene ne muči što to rade stranci i neko iz političkog Sarajeva, nego me muči što to rade ljudi iz Republike Srpske i odu sa pričama kod stranaca i naduvaju sve moguće balone, što znam da su radili. Priče o naoružavanju i paravojnim formacijama su isprodukovane da bi se urušavao naš MUP, Srpska predstavila u negativnom svjetlu, problematizovala vlast i govorilo protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, što je plitak pristup – naglasila je premijer Srpske.

Ona je ocijenila da se mora pažljivo gledati i vidjeće se od koga dolaze i kakvi su udari, zašto dolaze i da li se ponavljaju od istih ljudi.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here