Мектић тврди да је оптужница против њега пуна лажи, Тужилаштво најавило 140 доказа и 31 свједока

0
578

Суђење бившем бх. министру безбједности Драгану Мектићу и другима настављено је данас у судници Суда Босне и Херцеговине, одакле су оптужени поручили да је оптужница пуна неистина, лажи и манипулација.

Обимна оптужница Тужилаштва БиХ, састављена од тешко повезивих цјелина, више би подсјећала на ревизорски извјештај него на оптужницу државног тужилаштва, да није зачињена наводима да је једна особа која се наводи у оптужници покушала сексуално искористити упосленицу бх. државне институције, током боравка у Црној Гори.

Оптужница, која обухвата дужи временски период, обилује наводима о спорним јавним набавкама и незаконитимм стицањима имовинске користи у Министарству безбједности БиХ, и готово се у свим случајевима одговорност за злоупотребу службеног положаја приписује бившем министру Драгану Мектићу.

Осим Мектића, оптужницом су обухваћени и бивши шеф Канцеларије министра безбједности Игор Голијанин, помоћник министра Самир Агић и власник Института за заштиту од пожара и експлозија „Инза“ Сарајево Един Гараплија.

Тужитељка Ведрана Мијовић рекла је да ће Тужилаштво БиХ, у настојању да докаже кривична дјела, предочити 140 материјалних доказа и позвати 31 свједока, уз напомену да је оптужница заснована на спорном пројекту прекограничне сарадње у области ватрогаства, између Босне и Херцеговине и Црне Горе.

„Драган Мектић је у својству министра безбједности искористио службени положај у намјери противправног стицања имовинске користи, противно Закону о јавним набавкама… Незаконито је исплаћено 124.940 КМ без ПДВ-а фирми из Ријеке за набавку ватрогасне опреме“, рекла је Мијовић читајући оптужницу.

Бивши министар Мектић је, према наводима из оптужнице, 5. маја 2017. донио одлуку о покретању јавне набавке за прибављање ватрогасне опреме, иако јавна набавка није била ни планирана у Министарству безбједности БиХ. „Добављач није доставио банковну гаранцију, послије је незаконито закључен анекс уговора…“

Одбрана је, с друге стране, потенцирала да је ријеч о донаторским средствима Европске уније.

Оптужницом се жељело потенцирати на погодовање различитим добављачима, због чега је адвокат Сенка Ножица, која заступа Мектића, казала да јој није јасна оптужница у којој се наводи да је омогућена некоме противправна имовинска корист, напоменувши да роба која је добављена мора имати неку вриједност.

Адвокат Ножица је такође потенцира да приликом састављања оптужнице није консултован вјештак, већ да је заснована на нестручним квалификацијама Тужилаштва БиХ.

Уз остало, у оптужници се говорило о набавци кацига, изради брошура, билтена, роковника и пружању других услуга, као и о финансирању Српске демократске странке. Истакнуто је да су набављене заштитне кациге за индустрију, умјесто за ватрогаство.

„Вољела бих да учествујем на правом предмету корупције на каквим инсистира Европска унија“, рекла је адвокат Сенка Ножица, алудирајући да је оптужница лоше састављена.

И други адвокати поручили да, због природе предмета, оптужени током суђења неће имати проблема.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here