Mektić: Granice će biti ojačane radi suzbijanja nelegalnih prelaza migranata

0
796

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je danas da je ojačana granica kod Višegrada radi suzbijanja nelegalnih prelaza migranata, a da će policije Republike Srpske i Brčko distrikta ojačati dio granice kod Gackog, Bileće i Trebinja.

– Nakon što je dio policije iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencije za istrage i zaštitu upućen kao pojačanje Graničnoj policiji, juče sam zvanično obaviješten od Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i Policije Brčko distrikta da nam stavljaju određen broj policajaca na raspolaganje – naveo je Mektić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da postoji mogućnost da svi zajedno rješavaju ovu krizu.

Prema njegovim riječima, nema nikakve mogućnosti da se migrantima daje trajni boravak ili da za tri godine dobiju državljanstvo.

– Takvog propisa na nivou BiH nema da to omogući, a i kad bi neko htio da takav propis donese to se ne može uraditi bez srpskih predstavnika u Predstavničkom domu i Domu naroda – rekao je Mektić.

Mektić je istakao da je u prvih pet mjeseci ove godine policija odbila 3.000 nezakonitih ulazaka, kao i da se mijenja struktura migranata.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– U početku su to bile izbjeglice koje su dolazile iz kriznih, ratom zahvaćenih područja, a sada je najviše ekonomskih migranata i to iz Pakistana, Sirije i Irana – istakao je Mektić.

On je rekao da nema tajnog plana smještanja migranata u Republici Srpskoj, a da i kad bi neko negdje napravio takav plan, on ne može biti realizovan bez njega lično, jer kako je naveo, Ministarstvo bezbjednosti BiH drži glavne konce kada je riječ o migracijama.

– U Republici Srpskoj političari pokušavaju da manipulišu građanima. Tvrdim da nema bilo kakve namjere da se migranti zaustave ovdje, da se napravi rezervat i da oni mijenjaju nacionalnu sliku u BiH – rekao je Mektić.

On je rekao da migranti ne žele da ostanu u BiH nego žele u Zapadnu Evropu.

– Do jučerašnjeg dana mi smo registrovali 5.119 migranata, svi oni koji govore o desetinama hiljada migranata obmanjuju javnost – naglasio je Mektić.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here