Мед ефикаснији од антибиотика код упала горњих дисајних путева

0
585

Мед је бољи у лијечењу упаљеног грла, запушеног носа, кашља и отежаног дисања од конвенционалних лијекова, укључујући ту и антибиотике, закључак је нове студије стручњака са Универзитета у Оксфорду.

Хиљадама година мед се користи у традиционалној медицини, а дуго је већ и хемијски утврђено да посједује антимикробна својства. Осим тога, мед помаже и у лијечењу рана, јер његове висока густина ствара заштитну баријеру и спречава инфекције.

Поврх свега, јефтин је, лако се набавља и скоро и да нема негативне споредне ефекте.

Његова ефикасност у лијечењу инфекције горњег респираторног тракта, међутим, до сада није научно потврђена.

Стручњаци са Универзитета у Оксфорду због тога су анализирали и упоредили релевантне студије у поређењу ефикасности меда и препарата на његовој бази са уобичајеним медикаментима, попут антихистамина, лијекова за избацивање шлајма и секрета, лијекова за сузбијање кашља и аналгетицима.

Из 14 клиничких студија, које су обухватиле 1.761 учесника различитих старосних доби, подаци су показали да је мед био ефикаснији од уобичајене терапије лијековима у олакшавању бројних симптома, посебно ублажавању јаког кашља.

Претходна истраживања показала су да су симптоми трајали и до два дана краће код пацијената који су конзумирали мед.

„Инфекције горњих респираторних путева најчешћи су разлог за давање антиобиотика. Пошто је већина тих инфекција вирусног поријекла, антибиотске терапије су неефикасне и неадекватне“, навели су стручњаци са Оксфорда у студији објављеној у часопису Евиденце Басед Медицине (БМЈ).

Алтернатива антибиотицима

Британски стручњаци објашњавају да би мед могао да буде одлична алтернатива докторима у безбједном третирању симптома инфекција горњих респираторних путева.

Они наводе да је мед често коришћен и добро познат пацијентима, јефтин је, лако доступан и у веома ријетким случајевима има негативне споредне ефекте.

„Мед је ефикаснији и мање штетан од уобичајених терапија. Због тога препоручујемо да се преписује као алтернатива антибиотицима“, истичу британски стручњаци.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here