Маске треба носити у башти кафића, у реду испред продавнице, на пијаци…

0
577
Институт за јавно здравство Републике Српске дао је препоруку грађанима да заштитне маске употребљавају и на отвореном, у ситуацијама у којима није могуће одржати физичку дистанцу од два метра, а у препоруци је прецизирано гдје и када да то чине.

Мјеста и ситуације на којима није могуће у потпуности испоштовати физичку дистанцу од два метра на отвореном и гдје се окупља већи број људи на једном мјесту, према овој препоруци, обухватају:

– баште угоститељских објеката,

-дијелове трговачких објеката и трговачких радњи лоцираних на отвореном,

– редови испред радњи, банака и установа,

-било каква организована окупљања као што су прославе, концерти, сахране, свадбе,

– аутобуска стајалишта,

– пијаце.

Препоруку су дали складу са тренутним препорукама Свјетске здравствене организације, као и чињеницом да је у Републици Српској погоршана епидемиолошка ситуација, те да постоји трансмисија вируса у заједници. Јуче и је и Републички штаб за ванредне ситуације донио одлуку према којој је ношење маски на отвореном обавезно ако не постоји могућност за држање физичке дистанце од најмање два метра.

Према препоруци Института, локални штабови за ванредне ситуације могу донијети и додатне мјере и проширити број мјеста на којима се користе маске на отвореном, сходно епидемиолошкој ситуацији.

Поред ових мјеста, општа популација би се требала потицати да користи маске у свим ситуацијама у којим није могуће одржати физичку дистанцу у контакту са особама у окружењу.

В.д. директора Института Бранислав Зељковић појаснио је да су особе које сједе у баштама кафића  дужне да носе маске ако за истим столом сједе са више људи.

Зељковић је додао да особе у овом случају маску скидају само приликом конзумације пића и јела, те да су након тога дужне да маске врате.

– Данас ћемо имати састанак са удружењима послодаваца да бисмо им објаснили све појединости у вези нове одредбе да се заштитне маске морају носити и у вањском простору уколико су особе удаљене мање од два метра једне од других – рекао је Зељковић.

Нагласио је да нову мјеру ношења заштитне маске на отвореном треба поштовати увијек када није могуће одржати дистанцу од два метра.

– Циљ нам је свима стабилизација епидемиолошке ситуације – поручио је Зељковић.
Зељковић је нагласио да Институт све препоруке доноси на основу епидемиолошке ситуације, као и смјерница Свјетске здравствене организације и Европског центра за контролу болести.

– Свјесни смо да грађани имају одређени отпор према ношењу маске, али разне студије потврђују значај ношења маски када је ријеч о овој врсти вируса. Не смијемо заборавити да од правилног ношења маски, на начин да оне покривају нос, уста и пријањају уз лице, у многоме зависи епидемиолошка ситуација – рекао је Зељковић.

Предност употребе маски

У Институту наводе да предности употребе маски од стране здравих људи у популацији укључују:

– смањени ризик изложености зараженим особама прије него што оне развију симптоме,

– смањену потенцијалну стигматизацију особа које носе маске због других разлога,

– подизање свијести људи да могу допринијети заустављању ширења вируса,

– подсјећање људи да се морају придржавати и других мјера (наглашавају хигијену руку, не дирати нос и уста).

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here