Манифестација „Дани Српске у Србији“ наставља се емитовањима пратећих програма

0
509
Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да се манифестација „Дани Српске у Србији“, послије емитовања шест колажних ТВ емисија, наставља емитовањима пратећих програма до краја године на Радио-телевизији Србије (РТС) и 44 регионалне и локалне телевизије у Србији.

– Пратећи програми осме манифестације „Дани Српске у Србији“ ће се премијерно и репризно приказивати по слободном избору руководства и уредништва свих тих телевизијских кућа, али је значајно да све те емисије повезује Република Српска због које смо све ово радили и радимо – рекао је Цицовић за Срну.

Цицовић је увјерен да ће и ови пратећи програми на свој, такође добар и оригиналан начин, допринијети представљању Републике Српске у Србији.

Он је подсјетио да су у протеклих шест колажних ТВ емисија од 9. до 15. октобра, говорили високи званичници Српске и Србије, као и гости из сектора привреде, науке, туризма, културе и образовања.

– Они су упознали наш народ са обје стране ријеке Дрине и наш народ широм свијета са актуелним дешавањима у Републици Српској и пројектима сарадње Републике Српске и Србије – навео је Цицовић.

Цицовић се нада да ће побједа над вирусом корона омогућити да већ сљедеће године програми манифестације „Дани Српске у Србији“ поново буду у салама и на трговима градова од Суботице до Врања, од Вршца до Ужица.

Очекује да ће тако уживо остварити идеју и жељу да се Република Српска представи Србији на специфичан начин, са пуно програма у мало дана, али и да истовремено један дио манифестације иде, као и ове године, преко ТВ екрана, како би и даље Републику Српску представили што већем броју грађана Србије.

Према његовим ријечима, пратеће програме манифестације „Дани Српске у Србији“ чине програми у производњи РТРС „Сунчана страна Српске“ (седам епизода), „Капи завичаја“ (седам епизода), „Играјући, пјевајући“ (три епизоде) и „Арт машина“ (шест епизода).

У продукцији агенције МАНИА урађени су програми „Доживи Српску“ (пет епизода и шест промо спотова), а у ЕТА продукцији програми „Моје село весело“ (пет епизода).

Програм „Сунчана страна Српске“ је позив на упознавање природних љепота, туристичких бисера и потенцијала Републике Српске и Србије.

„Капи завичаја“ је емисија посвећена селима у Републици Српској, Федерацији БиХ, Хрватској и Србији, а у првом плану су приче о прошлости села, о људима у њима који су задужили народ да им се име помиње, о ријетким занимањима, хобијима и свачем другом необичном чиме се баве сељани, затим о злу времену и ратовима, односно историји која је била немилосрдна према овим локалним заједницама.

„Играјући, пјевајући“ је емисија традиције и обичаја у животу једног народа, јер поред језика и религије, и игра и пјесме утичу на стварање и очување етничког идентитета једне заједнице.

У овој емисији се представљају културно-умјетничка друштва из Републике Српске, упознају различити српски обичаји и игра уз изреку: „Боље земљу продати, него обичај изгубити“.

„Арт машина“ је емисија која се бави питањима културне политике, истражује шта чини успјешне институције културе данас, ко треба да финансира, а ко и како да рекламира умјетност, колико је (и да ли је уопште) важна култура говора, ко су и зашто су значајни умјетници код нас, како се прави „догађај“ у умјетности и слично.

„Доживи Српску“ говори о природним, културним и туристичким потенцијалима наше Републике Српске, упознаје и упућује да се доживи Република Српска онаква каква она стварно и јесте.

„Моје село весело“ је емисија колажног типа у којим су представљена села, љепоте предјела, богатство културно-историјског насљеђа, туристички потенцијали, успјешни привредници, органски и здрави производи, млади таленти и друге занимљивости.

Представништво Републике Српске у Србији осму годину заредом организује манифестацију „Дани Српске у Србији“, којом представља привреду, културу, науку, умјетност, просвјету Републике Српске, као и пројекте и програме које заједно реализују Српска и Србија.

Ове године због вируса корона, манифестација је одржана путем шест колажних ТВ емисија.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here