Мала Софија коначно добила најскупљи лијек на свијету

0
576

Мала Софија Маркуљевић је коначно добила Золгенсму – лијек за лијечење спиналне мишићне атрофије, најскупљи на свијету и регистрован само у Сједињеним Америчким Државама.

Једногодишња Софија Маркуљевић, која је ујединила хумане људе Србије, стигла је 23. августа на лијечење у Лос Анђелес, а сада је и добила лијек Золгенсму.

– Наш сан је коначно постао стварност. Све оно за шта смо се заједно борили протеклих неколико мјесеци се исплатило. Хвала свима вама који сте били дио наше борбе и хвала што сте и даље уз нас – написали су на Твитеру Софијини родитељи.

Како су родитељи мале Софије раније најавили, предвиђено је да дјевојчица у Америци остане три-четири мјесеца.

Софија Маркуљевић је рођена као здраво дијете, са високом оцјеном девет. Током првог мјесеца живота изгледала је као и све здраве бебе, али већ у другом мјесецу Софија потпуно престаје да помјера руке.

Са два и по мјесеца је утврђено да је у питању ријетка, али изузетно прогресивна и смртоносна неуромишићна болест – спинална мишићна атрофија тип 1.

Лијек за ову болест је најскупљи на свијету – кошта невјероватних 2.100.000 долара и регистрован је само у Америци.

Мјесецима је Србија прикупљала новац за Софијино лијечење, укључили су се бројне познате личности, компаније, медији. И прва побједа је постигнута – 30. јула Маркуљевићи су објавили да је новац прикупљен.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here