Мајкић: У БиХ све укочено

0
598

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је да СНСД није странка која кочи усвајање буџета за ову годину и одржавање избора, наводећи да у БиХ није само буџет кочница и да је све „укочено“ јер не постоји политичка воља да у овој земљи било шта буде уређено.

– Буџет није једини разлог зашто су избори одгођени, јер то што имамо нелегалне чланове Централне изборне комисије – за то није крив буџет – рекла је Мајкићева.

Она је нагласила да о тако важном документу као што је буџет мора постојати консензус.

– Очито је да консензус не постоји јер буџета још нема – констатовала је Мајкићева.

Она је истакла да буџет још није стигао ни у Савјет министара, ни у Предсједништво БиХ, а да би након што прође те двије институције био прослијеђен Парламентарној скупштини БиХ.

– Кад ће то бити не зна се. У овој земљи није само буџет кочница. Све је укочено – рекла је Мајкић.

Она је подсјетила да чека и 660 милиона КМ од ММФ-а, 200 милиона „Електропреноса“, као и многа именовања за која су конкурси завршени и да има много људи који раде у техничким мандатима.

– Дакле, хаос и неред на све стране, јер не постоји политичка воља да се у овој земљи било шта уреди – истакла је Мајкић.

Када је ријеч о пролонгирању избора за више од мјесец дана, Мајићева је навела да се никада није могло десити да чланови ЦИК-а буду именовани из најужег страначког кадра и указала да то може изазвати несагледиве посљедице на цијелу земљу.

Она је напоменула да се тако изабрани ЦИК радити онако како не пише у Изборном закону, те да сви који подржавају такав начин рада доприносе хаосу који може да настане у БиХ.

– Никакви закони више не обавезују никога и може да ради и предлаже ко шта хоће. Никада се није могло замислити да се у ЦИК именују људи који директно потичу из филијала странака. Не само да нас одводи у одгађање изборе, него нас све то може одвести ко зна гдје. Можда је најбољи онај израз – мостаризација цијеле БиХ, а то је тек проблем са несагледивим посљедицама – упозорила је Мајкићева.

Она је нагласила да такве ствари не одговарају изборним побједницима и подсјетила да је 2016. године СНСД са коалиционим партнерима добио 39 начелничких и градоначелничких мјеста и био побједник избора, док је коалиција СДС и ПДП добила 11, и свих 11 је припало СДС-у, а ПДП-у ниједно.

– Ти људи сада доносе одлуке шта треба радити, како треба мијењати законе. Они знају да никада неће добити повјерење грађана и једини начин је да преко својих чланова ЦИК-а утичу на изборе – рекла је Мајкићева.

У вези са оптужбама СДА да је СНСД крив за то што буџет није усвојен, Мајкићева је рекла да се буџет креира у Министарству финансија у Савјету министара и да СНСД са тим нема везе.

– Чекамо да дође приједлог. СНСД и ни на који начин није о томе расправљао – навела је Мајкићева и додала да су ставови СНСД-а о буџету кристално јасни и да ће се та странка јасно одредити о томе да ли је сачињен у складу са актуелном ситуацијом у вези са вирусом корона.

– СНСД ће јасно рећи ако га не подржи зашто ће гласати против буџета. Они који сада држе толико отворених ствари мораће да размисле да ли могу тако наставити – поручила је Мајкићева.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here