Мађарска донирала 200.000 доза вакцина; Тегелтија захвалио Сијарту

0
191

Транспортни авион са мађарском донацијом од 200.000 вакцине против вируса корона Синофарм слетио је јутрос на Међународни аеродром Сарајево.

Авионом је у Сарајево јутрос допутовао и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто, којег је дочекао предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и федерални премијер Фадил Новалић.

Тегелтија је рекао да је ово до сада највећа појединачна донација вакцина, захваливши у име Савјета министара и грађана Влади Мађарске и Сијарту.

Према његовим ријечима, до сада је у БиХ стигло 928.000 вакцина против вируса корона, те да се у другом кварталу године очекује још 1.128.000 доза вакцина.

Тегелтија је апеловао на грађане БиХ да се припреме за што већи одзив за имунизацију, с обзиром на процјене да би могао да стигне нови вал вируса корона.

Захваљујући на топлом пријему, Сијарто је рекао да је протеклих годину и по дана био тежак период за све државе свијета које су се суочиле са разним потешкоћама, а посебно са пандемијом вируса корона.

– Два су задатка пред нама – заштита и очување живота људи, а други једино средство за очување људских живота вакцинама. Ово је Влада Мађарске препознала и веома успјешно је спровела имунизацију својих грађана, тако да је у ситуацији да помаже другима – рекао је Сијарто.

Новалић је захвалио Влади Мађарске која се несебично одазвала на апел власти БиХ и обезбиједила ову изузетно вриједну донацију

За 10.00 часова планиран је састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, српског члана и Предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије са Сијартом у сједишту Владе Српске у Источном Сарајеву.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

3 × three =