Мађарска блокирала заједничку изјаву ЕУ о налогу МКС за хапшење Путина

0
262
Мађарска је блокирала заједничку изјаву земаља чланица ЕУ о налогу Међународног кривичног суда (МКС) за хапшенје предсједника Руске Федерације Владимира Путина.

Портал Блумберг је објавио, позивајући се на добро упућене изворе у ЕУ, да је вето Будимпеште резултирао изјавом високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност

Жозепа Бореља датом „у своје лично име“, у којој се потврђује да је одлука МКС прихваћена.

„ЕУ види одлуку Међународног кривичног суда као почетак процеса одговорности и позивања руских лидера на одговорност за злочине и звјерства која наређују, омогуćавају или чине у Украјини“, наводи се у синоћњем саопштењу Жозепа Бореља.

У међувремену, министри правде земаља чланица ЕУ данас су издали сопствено саопштење у којем подржавају одлуку МКС, које је Мађарска одбила да потпише.

Међународни кривични суд издао је 17. марта налог за хапшење руског предсједника Путина, оптуживши га да је одговоран за ратне злочине почињене у Украјини, иако је Москва је у више наврата негирала такве оптужбе, пренио је раније Ројтерс.

МКС је навео у саопштењу да је Путин „наводно одговоран за ратни злочин противправне депортације становништва (дјеце) и противправног пресељења становништва из окупираних подручја Украјине у Руску Федерацију“.

МКС је издао налог и за хапшење Марије Алексејевне Лвове-Белове, комесарке за права дјетета у Канцеларији предсједника Русије, због сличних оптужби.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here