Lukač: MUP dobio naredbu od Tužilaštva – Ona ruši sve konstrukcije koje su napravljene u vezi za smrću Davida Dragičevića

0
504

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je ova institucija dobila od Okružnog tužilaštva Banjaluka dobio naredbu o sprovođenju istrage u vezi nesretnog slučaja stradanja pokojnog Davida Dragičevića, te da njen sadržaj demantuje dosadašnje morbidne konstrukcije o umiješanosti institucija u stradanje pomenutog mladića.

Lukač je rekao novinarima u holu Narodne skupštine da je najbitnije za MUP i javnost da ta naredba ruši sve ranije konstrukcije u javnosti pravljene tri mjeseca u vezi sa smrću Dragičevića.

„Sve konstrukcije da je Dragičević otet, držan negdje danima, prebijan, maltretiran, silovan, te da su u to uključeni pripadnici policije, i da je to vezano za političke ličnosti, uključujući članove porodice premijerke Cvijanović, nemaju apsolutno nikakve veze“, naglasio je Lukač.

On je rekao da su te konstrukcije pravili blogeri poput Slobodana Vaskovića i Borislava Radovanovića, te da ih je nažalost prihvatio Davidov otac Davor.

„Te konstrukcije sada nisu apsolutno tačne i to potvrđuje ova naredba u kojoj je opisano kako i u koje vrijeme je nastradao Dragičević. Decidno piše da je 18. marta ove godine oko 4.00 časa u Ulici Velibora Janjetovića Janje, kod broja 27, u neposrednoj blizini kuće, došlo do određenih verbalnih ili drugih dešavanja i da je David bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu, visine četiri i po metra u nabujalu rječicu Crkvena, ili su ga izvršioci tu gurnuli u rječicu. Nakon dospijeća u vodu, u kratkom vremenskom periodu kod oštećenog je nastupila smrt usljed utopljenja“, precizirao je Lukač.

On je rekao da je od zadnje kamere koja ga je snimila u Ulici Velibora Janjetovića do Crkvene 20 metara.

„Sve se desilo upravo tu, gdje je David i dalje na nepoznat način, nažalost, završio u tada nabujaloj Crkvenoj i gdje je nažalost došlo do utopljenja“, ponovio je Lukač.

On je rekao da u naredbi stoji i da je leš 24. marta pronađen u rječici Crkvena u neposrednoj blizini ušća te rječice u Vrbas.

Ministar je naglasio da u obdukcionim nalazima i njihovoj analizi, u kojoj je učestvovao tim stručnjaka u Zagrebu, stoji da su povrede Dragičevića najvjerovatnije nastale prilikom pada u Crkvenu, kotrljanjem niz strmu obalu i betonsku podlogu.

„U naredbi se navodi da su sve lake tjelesne povrede, koje nisu mogle uzrokovati smrt kao što su pokazali i prethodni nalazi doktora Karana i Milosavljevića“, prenio je Lukač.

On je izrazio nadu da će ova naredba dovesti do rasvjetljavanja slučaja i da će Tužilaštvo izaći na kraju u javnost, te dati sve detalje.

„Ja prenosim ono što sam pročitao u izvještaju kao i do sada. Nisam učestvovao u istrazi i ne znam sve ostale detalje. Tužioci su ovu naredbu mogli donijeti nakon tri dana nakon podnošenja izvještaja MUP-a, ali imali smo tri mjeseca razne konstrukcije i maltretiranje javnosti što su iskoristili blogeri da sluđuju porodicu Dragičević, serviraju joj neistine, koje je Davor Dragičević, nažalost, prihvatio i iznosio. Na ovaj način ćemo doći do istine. Dakle, nadležni organi treba da utvrde šta se desilo i na kraju izađu sa istinom kako bismo došli do pravde“, istakao je Lukač.

On je rekao da u naredbi stoji i da je jedna žena u vrijeme kada je stradao Dragičević čula određenu galamu i gužvu koja je mogla da dovede do njegovog pada u vodu.

„Čula je neke zvukove koji su to mogli da potvrde. Tužilaštvo će odlučiti da li ta izjava može biti potvrđena dokazima“, naglasio je Lukač.

On je dodao da se tek nakon naredbe nadležnog suda od „Instagrama“ i „Fejsbuka“ mogu dobiti prepiske koje je eventualno David imao sa određenim licima, kako bi se utvrdilo da li se pojavljuje još neko lice koje do sada nije „obrađeno“ u istrazi.

Lukač je ponovio da će MUP uraditi sve što bude tražilo Tužilaštvo u vezi s slučajem „Dragičević“.

“PUCANJ U PRAZNO I PROMAŠAJ” Lukač o dovođenju porodice premijerke u vezu sa SMRĆU DAVIDA

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da pokušaj diskreditacije porodice premijerke Željke Cvijanović, čiji se članovi na najmonstruozniji način pozivaju na odgovornost za stradanje Davida Dragičevića putem morbidnih konstrukcija na društvenim mrežama, predstavlja pucanj u prazno i promašaj.

Osudivši ovakav morbidni pokušaj diskreditacije porodice premijerke Srpske,
Lukač je rekao novinarima da se, nažalost, došlo do toga da određeni ljudi zloupotrebljavaju čak i njene sinove i to iz razloga da nju, kao kandidata za predsjednika Srpske, disredituju, ali i njenu porodicu.

– To je jedini razlog zašto ovo rade. Ta informacija na društvenim mrežama je apsolutno morbidna i tu je neko zloupotrijebio grupu ‘Pravda za Davida’, gdje se kaže da su došli do broja telefona ubice Davida i da je to broj nekog od članova porodice premijerke – rekao je Lukač.

On je izjavio da je to apsolutno morbidna konstrukcija, koja nema veze sa istinom.

– Porodica premijerke Cvijanović nema nikakve veze sa tim, a broj telefona koji je napisan nije ni od jednog člana njene porodice. To je čisti pucanj u prazno i promašaj – istakao je Lukač.

On je dodao da se ta konstrukcija pokušava povezati sa 7. julom, kada je zakazan veliki skup grupe “Pravda za Davida” u Banjaluci.

– To ima veze samo sa tim skupom da bi mogli taj dan da eksploatišu jednu takvu neistinitu informaciju – rekao je Lukač.

On je naveo da grupa “Pravda za Davida” ima pravo da zakaže taj skup, te da su organizatori odgovorni za očuvanje javnog reda i mira.

– Moraju imati svoju redarsku službu po zakonu. Obaveza je da skup održe dostojanstveno i u miru, a policija će raditi svoj posao. Nećemo bilo kome dozvoliti da u Banjaluci pravi nerede i da dođe do uništavanja objekata, imovine, ugrožavanja života i bilo koga. Mislim da se to neće desiti i da će biti održan miran i dostojanstven skup – istakao je Lukač.

SNSD je ranije danas najoštrije osudio morbidne konstrukcije koje su se pojavile na društevnim mrežama u kojima se na najmonstruozniji način odgovornost za stradanje Davida Dragičevića pokušava adresirati na predsjednika Vlade Republike Srpske i kandidata ove stranke za predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović.

Uhapsićemo policajce ako su nešto krili u slučaju Davida Dragičevića

Ako se utvrdi da je bilo koji policijski službenik nešto sakrivao ili radio protivzakonito u slučaju smrti Davida Dragičevića, biće odmah uhapšen, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Dodao je da garantuje da će se lično angažovati da takvi budu kažnjeni, ali da nema nijednu informaciju da bilo ko u policiji nešto krije u tom slučaju.

“Niko neće biti zaštićen. Niko ko se ogriješio o zakon neće biti zaštićen. Neće ga zaštititi ni uniforma ni značka. On ne smije to da radi, on treba da se bori protiv kršenja zakona”, rekao je Lukač.

Lukač je rekao da još nema nikakvu informaciju iz Tužilaštva da li su izdali naredbu u vezi sa predmetom Dragičević.

Demantovao je da je prijetio fizički i verbalno poslaniku Adamu Šukalu.

“Neko ko je osvojio 260 glasova koristeći drugu stranku i koga ni opozicija nije htjela, kao i oni koji čupaju mikrofone, ne mogu mi držati predavanje o pristojnosti”, poručio je Lukač.

„Šukalo je jedan isfrustrirani lik koji sa 260 glasova drži predavanja a izbacili su ga iz vlastite stranke“, rekao je Lukač.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here