Лица у карантину треба да буду одговорна

0
695

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић поручио је данас да лица која бораве у карантинима треба да буду одговорна и да тамо издрже 14 дана да би се спријечило ширење вируса корона.

„КомФор и интерес појединца никада неће бити стављен изнад јавног здравља и заједнице“, рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да није лако бити у карантину, као ни у кућном карантину, те да очекује од грађана да се понашају одговорно као и до сада.

Шеранић је напоменуо да су сагледавани услови у карантинима у локалним заједницама и да су у појединим случајевима дате препоруке да они буду побољашни.

Они који долазе из иностранства и смјештају се у карантине, нагласио је Шеранић, не сусрећу се са ситуацијом и стварима које већ нису представљене у јавности.

Он је навео да су локалне заједнице задужене за организацију карантина и да је Министарство ту да помогне, због чега постоји стална комуникација.

„Начелници и градоначелници се у том смислу одлучују за различите методе, али свако од њих је организовао оно што је у његовој моћи и у складу са могућностима. Очекује да и овај мјесец издржимо и понашамо се одговорно као до сада. То нам је омогућило да имамо постепени, не експоненцијални раст епидемије, што би оптеретило здравствене капацитете“, појаснио је Шеранић.

Шеранић је истакао да пацијенти који су локалним карантинима и имају одређене потребе могу да се обрате одговорним лицима задуженим за те објекте – лицима из Цивилне заштите, МУП-а или здравственим радницима који прате њихово стање.

„Такве тимове имамо у републичким просторима за изолацију или карантинима, те од њих добијамо сваки дан извјештаје“, појаснио је Шеранић.

Када је ријеч о људима из иностранства, који се смјештају у карантине на 14 дана, Шеранић је подсјетио да је раније тестирано око 400 људи и да су сви били негативни.

Он је подсјетио да су надлежни органи Српске раније одлучили да обуставе тестирања на граници, али је истакао да ће сви који су у карантину обавезно бити тестирани прије него што дођу у локалну заједницу.

„Неће напустити карантин прије него се тестирају. Ако се појави потреба за тестирањем приликом боравка у карантину, она ће бити задовољена. Зато тамо имамо здравствене раднике који надзиру лица у карантину“, нагласио је Шеранић.

Он је поручио грађанима да не треба сумњају у мјере које су у интересу јавног здравља и цијеле заједнице.

Укупан број заражених у Републици Српској је 302.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here