Krim i Kosmet su slični, ali samo u jednom

0
572

Stav Rusije po pitanju Kosmeta ne mijenja se od usvajanja Rezolucije 1244 i zato su krajnje neumjesni pokušaji da se izjava ruskog ambasadora u Srbiji Aleksandra Čepurina, da će Moskva podržati ono rešenje za Kosmet koje Beograd smatra najboljim, protumači kao podrška podjeli Kosova, ocjenjuje politikolog Aleksandar Pavić.

Čepurin je, naime, komentarišući opasku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, da bi i Albanci pristali na podjelu Kosova te da je i njima to u interesu, rekao da „i dalje važi parola: što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju“.

„Ruski diplomata je bio vrlo jasan, kao što je Rusija jasna svih ovih godina – ona će prihvatiti sve ono što prihvati Srbija, ni manje, ni više od toga. Ako išta, Rusija je vrlo eksplicitna u tome da ona čvrsto podržava Rezoluciju 1244, a koja inače ne pominje nikakvu podjelu i koja određuje da je Kosovo sastavni dio Srbije“, konstatuje Aleksandar Pavić.

Prema rečima Pavića, pored toga što se zvanična ruska pozicija ne mijenja od donošenja Rezolucije 1244, ambasador Čepurin se takođe drži načela nemješanja u unutrašnje poslove drugih država, pogotovo prijateljskih.

„On je vrlo jasno rekao: ono što odgovara Srbiji, odlučiće njeno rukovodstvo i narod će to prihvatiti i Rusija“, objašnjava naš sagovornik.

Na podsjećanje da na Zapadu često prave paralelu između Kosova i Krima, pa bi navodno kosovski presedan mogao da koristi Rusiji, Pavić kaže da je poređenje Kosmeta i Krima moguće samo utoliko što su oba primjera dokaz arbitrarnih odluka.

„Kao što je od Kosova arbitrarno napravljena autonomna pokrajina u komunističkom totalitarnom režimu, tako je u komunističkom režimu jedan čovek arbitrarno mimo zakona, čak i te države Sovjetskog Saveza, otcijepio Krim i pripojio ga drugoj sovjetskoj republici. Eto, to imaju zajedničko, u smislu da su nastali kao problem, kao rezultat arbitrarnih odluka koje ne bi podnijele nikakav test demokratičnosti“, zaključuje Pavić.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

20 − twelve =