Кредитно задужење општине Пале за наставак инфраструктурних пројеката и помоћ привредницима погођеним вирусом корона

0
752

На данашњој редовној сједници Скупштине општине Пале одборници су изгласали Приједлог одлуке о дугорочном кредитном задужењу општине Пале у износу од три милиона КМ, који ће бити искоришћени за наставак инфраструктурних пројеката и помоћ предузетницима који су економски погођени пандемијом вируса корона.

Овај износ биће распоређен за изградњу топловода за потребе измијештања Топлане у Палама (800.000 КМ), за иградњу парка (780.000 КМ), проширење вртића „Бубамара“ у износу од 650.000 КМ, реконструкцију и изградњу улица Михајла Пупина, Војводе Радомира Путника, Бранка Радичевића, Јована Дучића, Добровољних давалаца крви, Београдске и Цетињске у износу од 580.000 КМ, те изградњу колског моста за насеље Обилићево у износу од 190.000 КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је основни разлог за кредитно задуживање то што је Општина жељела да се путем овог кредита ослободе средства за санацију посљедица вируса корона, што је, према његовим ријечима, тренутно најбитније.

„Знате да, када имате недостатак средстава планираних буџетом, онда трпе инвестиције и грантови. Ту бисмо дошли у ситуацију да трпе културни и спортски догађаји, а није нам то намјера, нити да зауставимо инфраструктурне пројекте. Обезбиједићемо најмање пола милиона КМ за помоћ наугроженијима у привреди вирусом корона, а истовремено наставити улагање у инфраструктуру. Овдје није ријеч о било каквој предизборној причи, већ о улагањима која ће сљедећи начелник наслиједити, а то су ново позориште, градски парк, почетак измијештања Топлане, што су ствари које је требало рјешавати претходних 20 година. И претходна власт имала је могућност и уговорен програм са Европском банком о кредитном задужењу, али су одборници то на једној од Скупштина одбили“, истакао је начелник Југовић.

Према његовим ријечима, ускоро ће бити расписан Јавни позив за помоћ проивредницима погођеним вирусом корона, за који ће Општина издвојити 150.000 КМ планираних подстицаја у области предузетништва и пољопривреде, 200.000 КМ директне новчане помоћи радњама које нису радиле у току ванредног стања, те 150.000 КМ индиректне помоћи путем ослобађања закупа и плаћања јавних површина.

Приједлог одлуке о кредитном задужењу општине Пале није подржала опозиција, истичући да је непотребно задуживати општину у вријеме пандемије вируса корона.

„Сматрамо да начелник покушава да искористи ситуацију пред изборе и да поправи оно што није урадио у претходних четири године. Похвалили смо Одлуку да се помогне привреди и предузетницима, али смо предложили да се средства удуплају“, навео је шеф Клуба одборника СДС-а Никола Благојевић.

Одборник ДЕМОС-а Ацо Станишић рекао је да су мишљења опозиције несхватљива јер Општина Пале, за разлику од многих других општина и градова, не задужује се како би платила плате и финансирала јавна предузећа, већ како би финансирали нове инвестиционе пројектене.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица изјавио је новинарима да је општина Пале у константном развоју, те да укупна задуженост општине у износу о девет одсто неће премашити највиши дозвољени проценат задуживања од 18 одсто у односу на укупан Буџет општине.

На данашњој сједници усвојени су Извјештаји о раду начелника за 2019. годину и јавних установа чији је оснивач опоштина Пале

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here