Ковачевић: Опозиција тражи повод да напусти постигнуто јединство

0
78

Веома је битно да све парламентарне странке из Републике Српске наступају јединствено када год су у питању државни, национални интереси Српске, рекао је портпарол СНСД-а Радова Ковачевић.

Ковачевић је навео да је СНСД много пута до сада позивао на јединство, али нису имали партнера.

“Сада нас је ова срамна одлука Валентина Инцка успјела ујединити, имамо јединствен одговор на нивоу заједничких институција. Али евидентно је да то јединство многима у опозицији и многима који имају значајан утицај на опозицију не одговара и они у ниском старту траже ситуацију у којој ће то јединство напустити. Из тог разлога видимо да сваком новом изазову приступају ад хок”, истакао је Ковачевић.

Он је додао да у једном случају опозиција каже да треба да се разговара, у другом кажу да не треба или, ако предсједник једне од опозиционих странака каже да треба да се разговара, онда његови најближи сарадници говоре супротно.

“Видимо да не постоји јединство унутар опозиције и да се тражи ситуација да се такво јединство напусти”, оцијенио је Ковачевић за “Српскаинфо”.

Што се тиче СНСД, нагласио је портпарол ове партије, јединство је потребно јер у тим ситуацијама могуће је заштитити интересе Републике Српске.

Он је поручио опозицији да сами треба да процијене да ли је њима битнији интерес Српске од њихових ситних политичких интереса.

Говорећи о томе шта би све српска слога требала да обухвата, Ковачевић је рекао да је евидентно да су успјели да направе договор када је ријеч о срамној Инцковој одлуци, али да по другим питањима не могу да постигну јединство са опозицијом.

“Из странака опозиције имамо разне коментаре и нападе и према руководству Србије, као и према СПЦ. Опозиција сада покушава вјештачки да створи унутрашњу кризу у Републици Српској, да прави проблем око излагања Милорада Додика приликом сусрета с предсједником Турске, измишљају тезе да је Додик наговјештавао ‘Дејтон два’.

С друге стране, видимо изузетно забрињавајуће поруке из опозиције. Прво смо чули изјаву замјеника предсједника СДС да Република Српска није настала 9. јануара 1992. него потписивањем Дејтонског споразума, што је изузетно опасна конструкција коју смо до сада могли да чујемо само од најострашћенијих представника Бошњака. Након тога смо од предсједника СДС чули да је мирна дисолуција БиХ, односно могућност да Република Српска на миран начин постане независна, нешто чему ће се они жестоко супротставити”, подсјетио је Ковачевић.

Он је поновио да је СНСД спреман да кроз дијалог покуша очувати дејтонску структуру БиХ, али уколико не буде уважавања ставова Републике Српске за уставну структуру на коју се пристало у Дејтону, онда ће Српска морати да тражи свој пут.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

15 + 11 =