Ковач: Повећан број корисника Црвеног Крста за вријеме пандемије вируса корона

0
494

У свим општинским и градским организацијама Црвеног Крста Републике Српске, значајно се повећао број корисника за вријеме трајања пандемије вируса корона, рекла је за „Паљанске новости“ Сњежана Ковач, генерални секретак републичке организације Црвеног Крста.

Према њеним ријечима, велики број људи остао је без посла у току пандемије, те су принуђени да траже помоћ од хуманитарних организација.

„Са једне стране, значлајан број људи остао је без редовног посла у овој ситуацији, а, са друге, имамо и људе који су сезонским пословим прехрањивали своје породице и сада то више не могу. Они, због тренутне ситуације, нису били у могућности да оду да раде у сезони и тако прехрањују своје породице, а сада су постали корисници наших услуга. То је заиста једна тешка ситуација, јер људи који су радно способни тешко се обраћају Црвеном Крсту, осим када их невоља натјера“, истакла је Ковачева.

Она је додала да се и ова организација нашла у тешкој ситуацији, али да су, захваљујући помоћи донатора и других сестринских организација различитих земаља, успјели да успјешно савладају ову изненадну катастрофу, те помогну и многим корисницима, али и здравственим установама.

„Према самом мисији Црквеног Крста, вјероватно ми и сами дјелујемо и сналазимо се боље у кризним ситуацијама. Мислим да смо заиста добро одговорили своме задатку, али захваљујући, не смао професионално запосленима у нашој организацији, већ највише захваљујући нашим волонтерима који су били активни у свим општинским и градским организацијама ЦКРС. На самом почетку, када је владала општа несташица медицинских средстава, маски и рукавица, значајну помоћ упутио нам је турски Полумјесец, које смо подијелили, становништву и нашим болницама и јавним установама, којима је то било потребно. Затим  смо успјели да својим материјално -техничким средставима којима располажемо, а то су, прије свега, шатори и кревети за спавање, које ми чувамо за случај катастрофа и већих несрећа које могу погодити Српску. Тако смо успјели да подржимо стварање COVID простора за смјештај пацијената обољелих од вируса корона и у мањим општинама и градовима. Значајно је поменути и помоћ од 100 кревета, које смо упутили Универзитетском клиничком центру у Бањалуци. Такође, подијелили смо 200 до 300 литара дезионфекционе течности домовима за смјештај старих и изнемоглигх широм Срспке, као и других центара попут центра `Јакеш` из Модриче и Психијатријске Болнице у Сокоцу“, истакла је генерални секретар ЦКРС у разговору за „Паљанске новости“.

Црвени крст Републике Српске ставио је на располагање по 284 кревета и ћебади, 184 вреће за спавање, као и 46 шатора, који су у марту дистрибуисани за 23 локалне заједнице широм Српске, а који ће бити коришћени у карантинским просторима.

Ова организација је у току прикупљања прехрамбене помоћи за Универизтетску болницу у Фочи, која им се обратила захтјевом за помоћ за помоћ у храни.

Све врсте донација које је Република Српска добијала у виду хуманитарне помоћи за вријеме трајања пандемије, према одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације ишле су преко Црвеног Крста.

То је, према ријечима Ковачеве, одраз повјерења које ова организација годинама гради са републичким институцијама.

„Рад Црвеног Крста Републике Српске препознат је од стране предсједнице Жељке Цвијановић, премијера Радована Вишковића и нашег ресорног министра Алена Шеранића, који су нам 08. маја, на дан наше организације, упутили писану захвалницу за све оно што смо урадили и што радимо у току пандемије. Ми, заиста, настојимо да оправдамо то повјерење, извршили смо увоз огромних количина донација и помоћи, гдје је требало прикупити разне врсте дозвола и одобрења да би та помоћ без трошкова царине могла ући у Српску“, додала је она.

Ипак, према њеним ријечима, ништа од овога не би било изводљиво да нису имали значајну помоћ земаља чланица покрета Црвеног Крста, које су показале велику хуманост за вријеме трајања пандемије, те су до краја маја ове године послале помоћ у износу од око милион КМ, што је некада био цјелогодишњи буџет ове организације.

„Преко Друштва Црвеног Крста/Крижа БиХ, имали смо веома значајну помоћ од Међународног комитета ЦК, затим Међународне федерације друштава ЦК, турског Полумјесеца, њемачког и аустријског ЦК. Такође, имали смо заиста значајну помоћ од наших донатора из Србије, а то су фирме `Монтоп` из Новог Сада, која нам је упутила 75 тона брашна, шлепер шећера и шлепер уља, као и фирма `Батагон` из Београда, која нам је упутила три шлепера брашна. То су веома значајни, основни прехрамбени артикли које дијелимо угроженом становништву“, наводи Ковачева.

Она је додала да се ова организација припрема за најављени други талас вируса корона, те су почели да прикупљају неопходне залихе.

„Прикупљамо одређене копличине и залихе маски и средстава за дезинфекцију, расписујемо јавне тендере за набавку пакета хране. Имали смо донацију UniCredit банке у износу од 35.000 КМ за набавку пакета за вишечлане породице, a ова донација биће реализована у Недјељи дјетета, односно, првој недјељи октобра.  У току је и јавна набавка пакета хране у редовној процедури за социјално угрожена лица. Тренутно имамо и једну донацију аустријског Црвеног Крста, који је упутио 7.000 КМ за јавне кухиње и набавку артикала корисницима“, навела је генерални секретар републичког Црвеног Крста.

Ковачева је искористила прилику да захвали свим радницима ове организације широм Српске, као и волонтерима и стручној служби, који су радили даноноћно за вријеме пандемије, настојећи да, у вријеме када су сви јавни службеници повучени са посла због опасности од заразе вирусом, до краја испуне своју мисију и, према женевским конвенцијама, дјелују у циљу да врате достојанство човјеку, да му се укаже помоћ и да никада не буде гладан.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here