Kosmet: Specijalci džipovima okupirali sela, hapse Srbe

0
623

Policija samoproglašenog Kosova upala jutros u dva srpska sela u kosovskom pomoravlju, kod Gnjilana. RTS javlja da su privedena trojica Srba.

Prema navodima RTS-a, pripadnici specijalnih snaga policije samoproglašenog Kosova ušli su u prostorije Kulturno-prosvjetnog centra „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu. Portparol policije Baki Keljani rekao je za RTS da u akciji u Kosovskom pomoravlju ima uhapšenih, ne precizirajući druge detalje.

Najavio je da će uskoro objaviti saopštenje o današnjoj akciji.

Kako prenosi RTS, srpski izvori u Pomoravlju prenijeli su da su u jutrošnjoj akciji privedeni načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Radovan Stojković i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Gnjilanu Jovan Denić, što je prenio i Blic.

Stojkovića i Denića pripadnici policije prethodno su ispitivali u prostorijama Kulturno-prosvetnog centra „Božidar Mitrović Šandor“ u Šilovu. Kako navode mediji, priveden je i Nenad Stojanović (1974), po zanimanju automehaničar, zaposlen pri Vojsci Srbije u Vranju.

Akcija je počela rano jutros kada su pripadnici specijalne policije blokirali kuće načelnika okruga i direktora službe za zapošljavanje u Gornjem Kuscu i počele pretres, prenijeli su očevici reporteru RTS-a.

Osim u njihove kuće, naoružana policija je sa džipovima opkolila, a zatim i pretresla pojedine ustanove, odnosno prostorije u kojima se nalaze kancelarije službe za zapošljavanje i načelnika okruga u mjestu Šilovo.

Kako javlja RTV Plus, Stojanović je uhapšen jer je, navodno, vršio pritisak na srpske pripadnike KSB da napuste tu službu.

– Ovo je odmazda što su svi članovi KSB iz Gnjilana napustili ovu službu u proteklih desetak dana – priča izvor Blica sa KiM.

Ovim povodom, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održaće konferenciju za medije danas u podne.

Inače, KSB je prošle nedjelje napustilo skoro trideset pripadnika srpske nacionalnosti, i to mahom iz okoline Gnjilana. Uniformu KSB, prošle nedjelje, u jednom danu skinulo je osmoro pripadnika, a zatim još njih dvadesetoro, i to tako što su podnijeli kolektivne ostavke, odnosno raskide ugovora i demobilizaciju.

Kakva će biti do kraja njihova sudbina još je nepoznanica, jer će se o njihovim zahtjevima odlučivati u narednih šest mjeseci. Do tada, Srbija poziva ljude da se ne priključuju KSB, jer Albanci zapravo žele da je transformišu u vojsku Kosova, dok kosovski političari već neko vrijeme govore o pritisku koji na njih vrši Srbi

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here