Кошарац: Захтјев Мехмедовића примитиван

0
93

Захтјев посланика СДА у Представничком дому парламента БиХ Шемсудина Мехмедовића за повлачење руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова је крајње примитиван и дегутантан, а он заједно са Шефиком Џаферовићем треба да одговара за злочине над Србима, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је истакао да Мехмедовићев захтјев потврђује да у политичком Сарајеву влада аутизам, те указао на то да је Република Српска више пута била незадовољна ставовима дијела међународне заједнице, али се никада на тако примитиван начин није односила према амбасадорима.

Он сматра да се то све дешава због тога што је Република Српска, односно српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, у протеклих неколико дана имао интензивну дипломатску активност која се, прије свега, темељи на Уставу и елементарном праву да заговара оно што јесте изворни Дејтон.

Према његовим ријечима, то очигледно боли политичко Сарајево и одређене структуре које су навикле да са међународном заједницом креирају рјешења која нису добра за Републику Српску и њен народ.

“Најмање је Мехмедовић тај који може да говори о таквим стварима, с обзиром на чињеницу да и он, једнако као и Шефик Џаферовић, има ратну прошлост. Ми сматрамо да обојица треба да одговарају за злочине над Србима”, рекао је Кошарац новинарима у Бијељини.

Он је напомено да су представници Републике Српске, иако су више пута били незадовољни, сматрали да је веома важно да демократски, снагом аргумената разговарају са свима онима који не мисле као они.

“Ми смо побиједили на начин да је Додик, боравећи на различитим дестинацијама, у озбиљној политичкој активности, само на темељу истине и чињеница показао да имамо аргументе, снагу и демократски капацитет да на унутрашње проблеме БиХ одговоримо на одговарајући начин”, указао је Кошарац.

Кошарац је оцијенио да је видљиво да то нервира политичко Сарајево, које жели да намеће дневни ред свима у БиХ.

Напомињући да је Руска Федерација један од чланова тима за израду Дејтонског споразума, и да никада није излазила из његовог споразума, Кошарац је указао и да се Калабухов никада није ставио ни на чију страну у БиХ.

“Нама је циљ да манифестујемо истину, наш демократски капацитет, у складу са Уставом, а то `жуља` неке који су дуги низ година у институцијама БиХ и нису промијенили своју политичку ћуд”, рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да ће представници Републике Српске на демократски и уставан начин наставити да се боре за интересе Републике и српског нашег народа, за оно што је изворни Дејтонски споразум, јер сматрају да ће на тај начин манифестовати међународно признату Републику Српску.

Указао је да је елементарно право Републике Српске да врати све оно што јој припада, а у прошлости су јој отели високи представници, као и Уставни суд, једна од најнакараднијих институција.

“Та нервоза ће сигурно бити и у наредним данима, али ми имамо снагу аргумената, уставан демократски начин, да демократски одговоримо тим примитивним захтјевима који долазе из политичког Сарајева”, напоменуо је Кошарац.

Руски амбасадор у БиХ изјавио је да ће Москва подржати самосталну Републику Српску у оквиру БиХ.

Калабухов је изјавио да не види никакав проблем у Додиковој идеји о самосталној Српске у оквиру БиХ која је, како је истакао, ствар политичара, демократских одлука, те да ће је Русија подржати ако до њене реализације дође у дијалогу.

Мехмедовић је позвао на проглашење руског амбасадора у БиХ Игора Калабухова персоном нон грата и велике протесте пред руском Амбасадом док не напусти БиХ.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

3 × five =