Košarac: U silnoj želji da napada MUP Srpske, Govedarica promašio adresu

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac istakao je da je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, u silnoj želji da napadne MUP Republike Srpske i ministra Dragana Lukača, potpuno promašio adresu i institucije u čijoj je nadležnosti zaštita svjedoka.

„Neupućenom i neobaviještenom Vukoti njegovi strani nalogodavci rekli su da mora da napada i ruši MUP Republike Srpske, ali ne i ko je za šta nadležan i šta ko radi. Kad je riječ o zaštiti svjedoka, posebno u slučaju `Orić`, tačno je da je bilo uticaja na svjedoke, koji nisu bili zaštićeni jer svoj posao nisu radili Komisija za primjenu programa zaštite svjedoka u BiH, imenovana od Savjeta ministara BiH, i Odjeljenje za zaštitu svjedoka, koje djeluje u okviru Sipe“, izjavio je Košarac Srni.

On je precizirao da je Savjet ministara, na prijedlog ministra bezbjednosti Dragana Mektića, sredinom 2015. godine imenovao tročlanu Komisiju za primjenu programa za zaštitu svjedoka, u kojoj nije bilo nijednog lica srpske nacionalnosti.

„Ako Govedarica ne zna, neka pita Mektića ko su lica koja su imenovana u tu komisiju i dobiće odgovor na pitanje zašto svjedoci u slučaju `Orić` nisu bili zaštićeni. Kako će biti kada je Mektić u tu komisiju predložio lice osumnjičeno za ratne zločine, problematičnog tužioca i problematičnog sudiju sa lošom ratnom prošlošću“, rekao je Košarac.

On je podsjetio da je Savjet ministara u martu 2016. godine zamijenio člana komisije kojeg predlaže Sipa, ali da sastav ponovo nije nacionalno izbalansiran jer i dalje nema nikoga iz reda Srba.

„Ako ne zna, a ne zna, Govedarica bi trebalo da pita Mektića ko u Sipi vodi Odjeljenje za zaštitu svjedoka i da li je to odjeljenje radilo svoj posao u procesu koji je vođen protiv Nasera Orića i u drugim procesima u kojima su optuženi Bošnjaci, a žrtve zločina Srbi“, naglasio je Košarac i pozvao Govedaricu i druge zvaničnike SDS-a i PDP-a da prestanu sa neargumentovanim napadima na institucije Republike Srpske.

Savjet ministara je 18. juna 2015. godine, na Mektićev prijedlog, imenovao tročlanu Komisiju za primjenu programa zaštite svjedoka u BiH u koju su ušli načelnik Odjeljenja za zaštitu svjedoka Vahid Alagić, osumnjičen za ratne zločine nad Srbima u Konjicu, zatim Goran Salihović, tadašnji glavni tužilac BiH, i Davorin Јukić, sudija Suda BiH sa upitnom ratnom prošlošću.

Na sjednici 3. marta 2016. godine Savjet ministara mijenja Vahida Alagića i imenuje Enesa Karića, kojeg je svojevremeno suspendovao tadašnji direktor Sipe Goran Zubac, a u vrijeme Mektića i aktuelnog direktora Sipe Perice Stanića imenovan je za komandanta specijale Sipe. Alagić je i dalje načelnik Odjeljenja za zaštitu svjedoka pri Sipi.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име