Košarac: Rusija je država koja ohrabruje unutrašnji dijalog u BiH (FOTO)

0
744
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac pozdravio je danas u Moskvi prijateljsku i konstruktivnu ulogu koju Ruska Federacija ima u BiH kao članica Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta za provođenje mira.

– Suprotno lažnoj predstavi koju prave političari i mediji u SAD i zemljama Zapadne Evrope, Rusija je država koja se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH i koja ohrabruje unutrašnji dijalog i konsenzus ključnih političkih predstavnika naroda u BiH o svim važnim pitanjima – rekao je Košarac učesnicima Međunarodnog foruma o razvoju parlamentarizma, dvodnevnom skupu parlamentaraca iz cijelog svijeta koji je danas počeo u Državnoj Dumi Ruske Federacije.

Košarac, koji učestvuje u radu dvodnevnog parlamentarnog foruma na poziv predsjednika Državne Dume Ruske Federacije Vjačeslava Volodina, ocijenio je da se pozitivna uloga Rusije ogleda i u striktnom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Republika Srpska posebno cijeni činjenicu da se Rusija snažno protivi bilo kakvom nametanju rješenja i korištenju takozvanih bonskih ovlaštenja visokog predstavnika međunarodne zajednice, koji je svojim odlukama u prošlosti nanosio ozbiljnu štetu i Republici Srpskoj i cijeloj BiH – naglasio je Košarac.

On je dodao da Rusija na zapadnom Balkanu i u BiH nije faktor destabilizacije, kako to lažno i pogrešno predstavljaju političari i mediji na Zapadu.

Staša Košarac (Foto: RTRS)

– Rusija nikoga ne uslovljava, nikoga ne ucjenjuje, nikome ne govori šta treba, a šta ne treba da radi, kao što to u BiH čine brojne zapadne diplomate – istakao je Košarac u svom obraćanju u Državnoj Dumi Ruske Federacije.

Prema njegovim riječima, prijateljska i konstruktivna uloga Rusije postala je smetnja onima koji od BiH i Republike Srpske prave poligon za ostvarivanje sopstvenih strateških političkih, vojnih i ekonomskih interesa.

– Svakodnevnim emitovanjem lažnih vijesti u medijima u BiH i na Zapadu širi se propaganda o navodno pogubnom ruskom uticaju u Republici Srpskoj. Cilj te propagande, za koju će u ovoj izbornoj godini u BiH samo Amerikanci potrošiti 18 miliona dolara, potpuno je jasan – izazvati snažniji međunarodni angažman s ciljem promjene Dejtonskog sporazuma, stvaranja unitarne BiH, rušenja aktuelne vlasti i institucija u Republici Srpskoj, te postavljanja marionetske vlasti koja bi služila interesima zapadnih sila – naglasio je Košarac.

On je upozorio da bi na taj način bila poništena i Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, koja je autonomno i suvereno usvojena krajem prošle godine, te stvoreni uslovi za ulazak BiH u NATO, čemu se srpski narod i institucije Republike Srpske snažno protive.

Međunarodni forum "Razvoj parlamentarizma" (Foto: RTRS)

Podsjetivši na to da je Rusija sedmi najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH i četvrti najznačajniji investitor u BiH, Košarac je kao posebno značajne investicije izdvojio ulaganja ruskih preduzeća u energetski sektor u Republici Srpskoj, kao i ulaganja Zberbanke u bankarski sektor.

– Vrata za nove ruske investicije i za značajno proširenje privredne saradnje širom su otvorena nedavnim učešćem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu i razgovorom s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. S tim u vezi, želim da prenesem izraze duboke zahvalnosti predsjedniku Putinu za veliku pažnju koju posvećuje Republici Srpskoj, kao i za njegovanje iskrenog prijateljstva sa predsjednikom Dodikom i srpskim narodom – rekao je Košarac.

On je ocijenio da postoji mnogo prostora za dalje jačanje ekonomske saradnje, što je, kako je rekao, istaknuto i prilikom nedavne posjete delegacije Državne Dume BiH i Republici Srpskoj.

– Kao domaćin te posjete u parlamentu BiH rekao sam da je Republika Srpska otvorena za nove ruske investicije u energetski sektor, kao i da je našu privrednu saradnju moguće razvijati u oblastima izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na rusko tržište, te posebno u oblasti turizma – poručio je Košarac.

Košarac i Vidaković u Rusiji (Foto: RTRS)

On je dodao da Vlada i Narodna skupština Republike Srpske preduzimaju sve potrebne korake kako u pogledu stvaranja povoljnog zakonskog okvira, tako i u pogledu stimulativne poreske politike, s ciljem da privuku nove ruske investitore u Republiku Srpsku.

– Na početku 21. vijeka srpski narod u Republici Srpskoj želi da živi u miru, da razvija svoju ekonomiju i podiže standard i kvalitet života naših građana, ali, iznad svega, želi da sačuva svoju autonomiju i svoju slobodu, koju nam je garantovao međunarodni mirovni sporazum. Želimo da biramo svoje saveznike i prijatelje, one države i narode sa kojima smo kroz istoriju, politiku, ekonomiju, religiju i kulturu neraskidivo povezani. Uvjeren sam da u Ruskoj Federaciji i ruskom narodu imamo takve saveznike i prijatelje – zaključio je Košarac u obraćanju u Državnoj Dumi Ruske Federacije.

Košarac i Vidaković u Rusiji (Foto: RTRS)

Međunarodni parlamentarni forum uvodnim izlaganjima otvorili su predsjednik i potpredsjednik ruske Državne Dume Vjačeslav Volodin i Pjotr Tolstoj.

Osim Košarca, u radu ove velike paralamentarne konferencije u Moskvi učestvuje i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marko Vidaković.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here