Кошарац: Приједлог министарства безбједности – антидејтонско дјеловање

0
591

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да је антиуставно и антидејтонско дјеловање приједлог Министарства безбједности у Савјету министара у техничком мандату о „пружању помоћи ентитетским МУП-овима и оперативној сарадњи, у надзору границе“ у рјешавању мигрантске кризе.

– Такво рјешење Министарства безбједности за нас је потпуно неприхватљиво и није у складу са Дејтонским споразумом. Ово је осмишљена активност у тренуцима када треба конституисати власт на нивоу БиХ, која неће допринијети позитивној атмосфери у БиХ – сматра Кошарац.

Према његовом мишљењу, видљиво је да се покушавају, уз кршење Дејтонског споразума, наметнути рјешења која нису усаглашена са надлежним институцијама Републике Српске.

– Забрњавајућа је чињеница да се предлаже рјешење да се упућују федералне и кантоналне полицијске снаге на границу према Србији, а да није контактиран МУП Републике Српске – навео је Кошарац.

Он сматра да је циљ да се те снаге распореде у источни дио Републике Српске на границу са Србијом, односно да изађу на Дрину, што има врло јасну поруку власти у Сарајеву, односно оних који афирмишу пробосанске политике.

– Ово је кршење Дејтонског споразума и покушај наметања неких рјешења, али вјерујем да ће институције Републике Српске, у складу са Уставом и законом знати да дају адекватан одговор, штитећи интегритет и границу, али и све грађане Републике Српске и њихову имовину – нагласио је Кошарац.

Према његовом мишљењу, такво понашање ојачано је дијелом и понашањем међународне заједнице.

– То неће допринијети рјешењу проблема мигрантске кризе јер је видљиво да Министарство безбједности и остале институције нису одговорили на најбољи могући начин на све најаве из Републике Српске да се мигрантска криза развија у БиХ. Министар Мектић је минимизирао такве ставове и негирао да постоји мигрантска криза, али је евидентно да она постоји – тврди Кошарац.

Напомињући да су МУП и друге институције Српске, у складу са уставом и законом, обавиле своје послове у заштити грађана и њихове имовине, Кошарац је поручио да МУП и полиција Републике Српске, из свих искустава са мигрантском кризом и другим сличним појавама, могу да одговоре свим изазовима.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here