Кошарац, Недимовић: У фокусу наставак извоза пољопривредних производа из Србије у БиХ

0
456

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Београду са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Браниславом Недимовићем о омогућавању наставка извоза меркантилне пшенице и кукуруза, као и пшеничне крупице из Србије на тржиште Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

Из Министарства спољне трговине и економских односа саопштено је да је данашњи састанак услиједио након састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије са премијером Србије Аном Брнабић у Мостару, као и најава предсједника Србије Александра Вучића да ће БиХ бити изузета од одлуке Владе Србије о привременој забрани извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа.

“Добили смо чврсто увјеравање да ће Влада Србије донијети одлуку на основу које ће бити омогућен наставак извоза уговорених количина меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице у БиХ, у складу са потребама које су исказале Република Српска и ФБиХ. Ријеч је укупној количини од 196.145 тона поменутих пољопривредних производа”, рекао је Кошарац.

На састанку је истакнуто да је одлука Владе Србије о забрани извоза привременог карактера, те да се тренутно анализирају расположиве количине поменутих пољопривредних производа због неизвјесности и поремећаја на глобалном тржишту.

Кошарац и Недимовић усагласили су да је од изузетног значаја наставак спољнотрговинског промета меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице, будући да је Србија, након ЕУ, најважнији спољнотрговински партнер БиХ.

“Србија је регионални лидер са озбиљним и одговорним политикама. Увјерени смо да ће показати сензибилитет и у овом случају, те да ће на основу добрих и пријатељских веза српског члана Предсједништва Додика и предсједника Србије Вучића, привредници из Републике Српске и ФБиХ добити уговорене количине ових производа из Србије”, нагласио је Кошарац.

На састанку је разговарано и о регионалној иницијативи “Отворени Балкан”, при чему је Кошарац информисао Недимовића о опредијељености званичника Републике Српске да БиХ буде дио позитивних регионалних токова.

“У потпуности подржавамо регионалну сарадњу и прикључивање `Отвореном Балкану`, првенствено због бенефита за привредну заједницу и све грађане. У актуелној ситуацији са извозом одређених пољопривредних производа видљива је предност чланства у овој регионалној иницијативи”, нагласио је Кошарац.

Он је истакао да ће званичници Републике Српске наставити да потенцирају важност придруживања “Отвореном Балкану”, без обзира на противљења из ФБиХ.

“ФБиХ је против ове иницијативе искључиво због политичких предрасуда, што негативно утиче на домаћи привредни сектор. Привредници, како из Републике Српске, тако и из ФБиХ, таоци су такве политике, што је недопустиво”, оцијенио је Кошарац, истичући да ће Република Српска наставити да инсистира на томе да буде дио позитивне регионалне приче.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here