Корона повећала продају меда

0
299
Лоши временски услови и слаба испаша довели су до изузетно малих приноса меда ове године, а потражња за пчелињим производима повећана је због пандемије вируса корона.

 

Предсједник Друштва пчелара “Бањалука” Дамир Барашин рекао је да је блага зима без снијега лоше утицала на пчеле, које су, умјесто да мирују, већ у фебруару почеле активно да излазе из кошница.

– Након топлог периода дошло је до захлађења крајем марта и почетком априла. Због обилних киша у мају биљке нису медиле па је испаша била лоша, што се директно одразило на укупан принос меда. Јун је такође био хладан и кишовит, тако да ни стабилизација временских прилика током осталих љетних мјесеци није поправила приносе. Претходна годила је била лоша, а за ову се може рећи да је катастрофална – каже Барашин.

Додао је да се цијене неколико посљедњих година нису мијењале и крећу се од 15 до 20 КМ, зависно од врсте меда.

– У Херцеговини килограм меда досеже цијену и до 20 КМ, а код нас цијена годинама стагнира и није било великих осцилација. Повремено се дешавало да мед поскупи за марку највише – истакао је Барашин.

С друге стране, потражња за медом порасла је због актуелне епидемиолошке ситуације, а Бањалучани су се у страху од новог вируса окренули природи па имунитет желе да ојачају уз помоћ пчелињих производа. Тражене су све врсте пчелињих производа, а у понуди су најчешће три врсте меда.

– Највише се производи кестенов, ливадски и багремов мед, али ове године је испаша потпуно подбацила, тако да су произведене минималне количине меда које се одлично продају – рекао је Барашин.

Што је тиче субвенција казао је да су пчелари углавном задовољни подршком коју добијају од Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

– Задовољни смо износом субвенција, које су веће него претходне године. Једино на шта имамо примједбу јесте динамика исплата субвенција. Ресорно министарство води рачуна о пчеларству као грани пољопривреде, а из године у годину расту и средства које за ову грану издваја већина локалних заједница па тако и Градска управа Бањалука – нагласио је Барашин.

Сајмови

Пандемија узрокована вирусом корона утицала је и на овогодишње пчеларске манифестације. Већина сајмова је отказана, а тек понеки је одржан и то у мањим мјестима, гдје су епидемиолошки услови то дозвољавали.

– Забрана окупљања и ограничења која је увео кризни штаб нису у већој мјери утицали на пчеларе, јер су скромни приноси и несташица меда главни проблем – казао је Дамир Барашин.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

nine − seven =