Кон:Крајем сљедеће седмице могућа ванредна ситуација у Србији

0
560
Епидемиолог Предраг Кон рекао је да постоји могућност да у Србији крајем наредне недјеље дође до ванредне ситуације, јер се земља налази у неповољној и пријетећој епидемиолошкој ситуацији.

 

Кон је изразио велику забринутост због непоштовања мјера, прије свега, неношења маски, те упозорио да се Србији, ако грађани буду бојкотовали мјере, може десити хрватски сценарио са великим повећањем броја обољелих и здравственим системом који је пред пуцањем.

Он је истакао да ће Београд, гдје је највећи број заражених, сљедеће недјеље ући у неповољну и озбиљну ситуацију, а можда до краја недјеље може се наћи у ванредној ситуацији.

Према његовим ријечима, капацитети већ почињу да се троше и потребна је подршка комплетног становништва, које мора да се „тргне“.

– Ово може да се ријеши само спречавањем контаката, да ли ће то бити полицијски час, ванредно стање, мене као епидемиолога то не интересује. Правници су то толико закомпликовали да је испало неспроводиво. Сад је неспроводиво и ношење маски – рекао је Кон за ТВ Прва.

Он је нагласио да српски здравствени систем сада није пред пуцањем и да све фунцкионише, али је напоменуо и да не треба рачунати на вакцину против ковида 19 „бар за ово што се очекује преко зиме“.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here