Конфедерација синдиката: Захвалност Влади на мјерама којима су сачувана радна мјеста

0
617
Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Влада у претходном периоду пандемије вирусом корона учинила огроман напор и својим мјерама показала изузетну осјетљивост и наклоност према свим радницима у Српској.

Након састанка делегације Владе Српске са представницима Конфедерације синдиката у Бањалуци, Ђокић је истакао да је Влада Српске једна од првих у региону реаговала инструментима које је имала на располагању да би показала бригу за раднике.

“Учинили смо то накнадама за плате и доприносе, као и неким другим накнадама које ћемо исплаћивати у наредном периоду. Циљ је да стање у привреди остане стабилно и да створимо услове за развој наше Републике и њене привреде”, рекао је Ђокић новинарима.

Ђокић је напоменуо да дијалог са социјалним партнерима охрабрује, јер постоји обострано разумијевање за стање у друштву.

“На састанку је било ријечи и о стању у области енергетике, саобраћаја, стању индустрије, али и неким друштвеним дјелатности”, рекао је Ђокић.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић напоменуо је да је Влада данас, на приједлог Компензационог фонда, усвојила уредбу о додјелу средстава привредним субјектима и предузетницима ради санирања посљедица пандемије.

“То се прије свега односи на привредне субјекте који су дјлимично престали са радом и који су имали смањен обим пословања”, објаснио је Петричевић.

Предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тапавчевић захвалио је у име својих чланова Влади на мјерама које су предузете у периоду пандемије, прије свега за исплату плата и доприноса радницима.

“Те мјере су допринијеле очувању великог броја радних мјеста. Исказали смо захвалност на средствима које је Влада обезбиједила да награди раднике које су у вријеме пандемије били најизложенији радећи своје послове и тако излагали ризику и себе и своје породице, те предложили да се награде и рудари који су без престанка радили претходних мјесеци”, истакао је Тапавчевић.

Према његовим ријечима, на састанку је предложено да се изнађе начин за помоћ послодавцима који организуу јавни превоз, а којима је био забрањен рад до прије неколико дана.

“Захвални смо за опредијељеност Владе да се настави социјални дијалог, да се очувају постојећи колективни уговори, прије свега колективни уговори запослених у јединицама локалне самоуправе”, додао је Тапавчевић.

Он је напоменуо да је једна од тема била и перспективе и стратегије развоја “Електропривреде Српске”, која, како је навео, мора да се темељи на двије базне термоелектране.

Тапавчевић је позвао све раднике у Српској да се у наредном периоду придржавају свих прописаних мјера како не би дошли у ситуацију да се у предузећу појави вирус и да се тако активира ново жариште.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here