Кон: Велика је вјероватноћа да се вирус врати на јесен

0
578

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се противи такмичењу земаља у борби с вирусом корона.

Кон је тако прокоментарисао листу магазина Форбс 100 најбезбједнијих земаља у овом тренутку када је ријеч о тој епидемији на којој је Србија на 54. мјесту.

– Швајцарска тренутно има регистровано 1.660 умрлих на 8,5 милиона становника. Прва је на списку безбједних земаља по питању ковид 19 инфекције. Вјерујем да су на основу поменутих 130 критеријума најбезбједнија држава на свијету по питању заштите од ове инфекције и уопште то не стављам под сумњу – рекао је Кон.

Како преноси портал нова.рс, Кон је рекао да је циљ Србије био да има што је могуће мање умрлих.

– Тренутно је 249 умрлих у Србији на 7,5 милиона становника. До сада смо у ономе што смо поставили као циљ успјели, што не значи да ће тако и остати заувијек. Зато треба погледати свих 130 критеријума и видјети гдје смо заиста слабији – навео је Кон.

Потом је рекао да је против такмичења у овој борби, али се и сложио да су листе попут ове Форбсове корисне.

– Принципијелно сам против такмичења у овој борби против вируса и желим свим државама успјех. Међутим, питање безбједности је значајно и овакве листе су корисне ако се тако и схвате. Пред нама је даље праћење како наше епидемије тако и свјетске пандемије и правовремено, рационално и ефикасно реаговање – казао је Кон.

Он је додао да свакако није задовољан због нових ексцесних ситуација и отварања нових жаришта.

– Ипак, очекујемо у суштини да нас љето заштити, а све мање треба очекивати да је то колективни имунитет. Но, свакако да морамо сачекати резултате испитивања имунитета популације које је у току – каже Кон.

Епидемиолог додаје и да понашање вируса на јужној хемисфери указује да ће свијет живјети са вирусом корона, сарс 2 и ковид 19 обољењем и у будућности.

– Треба разумјети да је поштовање мјера о којима причамо од почетка и даље изузетно значајно, али готово једнако, а посебно преко љета значајно је и вратити се што прије у редован живот, јер без тога здравствени систем не може да опстане из материјално-финансијских разлога – рекао је Кон.

Повратак вируса ће се, како је навео, са великом вјероватноћом десити посебно са доласком јесени, а овакви ексцеси и отварања нових жаришта ће можда бити и током љета.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here