Кон: Нужно масовно ношење маски

0
578

Епидемиолог Предраг Кон оцијенио је да је епидемиолошка ситуација у Београду неповољна и да за сада нема показатеља да се поправља.

Он је навео да ће се тек крајем ове или почетком сљедеће недјеље видјети ефекти обавезног ношења заштитних маски у јавном превозу и објектима и нагласио да је мало вјероватно да се поново уведу рестриктивне мјере.

– Карантин је мјера у случају да дође до колапса здравственог система, али сада нисмо близу тога. Замјена за закључавање је ношење маски масовно, што подразумијева да вирус нема гдје и како да се пренесе. То је исти резултат као и закључавања, с тим што се живот наставља и може да се ради и привређује, јер ако немате економију, гаси се све – рекао је Кон за Телевизију Прва.

Кон је поводом различитих иступа епидемиолога нагласио да се некохерентност изјава сада не може толерисати, „не зато што је то сад неки хир, него из разлога што се епидемиолошка ситуација и даље погоршава“.

Он је рекао да је чињеница да се обостране пнеумоније код млађих много више јављају.

– Можемо да теоретишемо и то поједини чланови Кризног штаба воле да раде, али немамо времена за то. Врло јасна је вирулентност у овом тренутку, то се види по оболијевањима са тешком клиничком сликом – рекао је он.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here