Комесарка за војску Бундестага: Немачка војска жалосно опремљена

0
461

Жалосно је колико је немачка војска недовољно опремљена, а само око половине великих комада наоружања спремно је за употребу у војним операцијама, изјавила је Ева Хегл, комесарка за војску у немачком парламенту.

Ева Хегл је навела да је то потпуно неприхватљиво.

„У хитним случајевима, наши војници ризикују животе у акцији. Заузврат, они имају право на најбољу могућу и свеобухватну опрему“, нагласила је Хеглова.

Немачка је прошлог месеца најавила да ће нагло повећати издатке на одбрану на више од два одсто БДП-а.

Бундесвер ће преко посебног фонда добити сто милијарди евра за инвестиције и пројекте наоружања. Новац ће бити обезбеђен у савезном буџету већ за ову годину, најавио је канцелар Олаф Шолц (СПД) на посебној седници Бундестага о рату у Украјини.

Шолц је обећао да ће Немачка „од сада, из године у годину, улагати више од два одсто свог бруто домаћег производа за одбрану“. То је и обавеза сваке чланице НАТО-а коју Немачка до сада није испуњавала, због чега је годинама била суочена са протестима из Вашингтона.

С обзиром на прекретницу изазвану руским нападом на Украјину, Бундесверу су потребне „нове, јаке способности“, рекао је Шолц.

„Мерило мора бити да се уради све што је потребно да се обезбеди мир у Европи. Једно је јасно: морамо знатно више да улажемо у безбедност наше земље да бисмо на овај начин заштитили нашу слободу и нашу демократију“, рекао је Шолц.

Са садашњим планираним наоружавањем, влада Немачке се ослања на сарадњу са савезницима у ЕУ и НАТО. Шолц је рекао да је важно за Европу да технолошки држи корак с временом и да заједно са европским партнерима – посебно са Француском – прави следећу генерацију борбених авиона и тенкова.

„Ови пројекти за нас имају највећи приоритет“, нагласио је канцелар.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here