Колико минута дневно треба да се сунчате да бисте синтетисали витамин Д

0
518

Уобичајено је мишљење да треба да се сунчамо како бисмо синтетисали витамин Д. Међутим, познато је и да је претјерано излагање сунцу опасно, и да може довести до рака коже. Колико сунца дневно је довољно?

Национални протоколи за лијечење вирусне инфекције ковид 19 подразумевају и узимање витамина Д. Да бисте овај витамин синтетисали, не морате да се сунчате, објашњава докторка Лидија Кандолф Секуловић, дерматовенеролог са Војномедицинске академије.

„Нико не мора да се сунча због витамина Д, нормалан боравак напољу, са 10 до 15 минута излагања руку, лица или потколенице је довољно. Нормалан боравак и бављење физичком активношћу у јутарњим и вечерњим часовима довољан је да се синтетише витамин Д“, поручује др Кандолф Секуловић.

Суплементе треба да користе они код којих је утврђено да је ниво витамина Д низак, истиче докторка.

Подсјећа да се сунца треба пазити, а једном у мјесец дана провјеравати да ли је дошло до промена на кожи.

„Једном у месец дана прегледајте своју и кожу чланова породице, да видите има ли промене и да ли се неки младежи мењају, расту. Тада треба да се упали лампица и јави дерматологу за дермаскопију“, истиче др Кандолф Секуловић.

Како изгледа меланом

Меланом, иначе, личи на младеж. У почетку је у нивоу коже, временом добија неправилне ивице и може да има више боја. Ако сте то видели на себи или члановима породице, обратите се лекару.

„Ако се открије на време, ако је у најгорњим слојевима коже, све је у реду, хируршки се уклони. Ако дођу до дубљих слојева, дерме, где су крвни судови, постоји ризик да се прошири на унутрашње органе. Ако је дубљи од меланома, иде се и на биопсију лимфног чвора, проверава да ли су тамо стигле, и процењује стадујум лечења“, навела је докторка.

Сваке године у Европи око три и по милиона људи оболи од карцинома коже. Од меланома, најсмртоноснијег рака коже, умре око 22.000 особа. У Србији се лечи око 1.000 пацијената годишње, а око 650 је новодијагностикованих.

Мото овогодишње кампање борба против рака коже је: када видите сунце, сачувајте се, а када видите пун месец, прегледајте своју кожу.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here