Којић: Случај “Добровољачка” давно требало да добије судски епилог

0
609

Злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву давно је требало да добије судски епилог, истакао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

“Познато је да је међународни тужилац Џуд Романо још 2012. године обуставио истрагу у овом предмету. Међутим, оно што треба да знамо је да је прошле године донесена наредба да се настави са истрагом и да за то има довољно елемената и доказа”, напоменуо је Којић у Источном Сарајеву, гдје је данас обиљежено 27 година од злочина над припадницима ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици. 

Којић, који је обиљежавању присуствовао и као изасланик предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, истакао је да су људи који су учествовали у убиству младих војника већ требало да буду у затвору, али да се, нажалост, то није догодило.

“Могу да кажем да је у Републички центар долазио поступајући тужилац и ми смо давали материјалне доказе прије неколико мјесеци у вези са овим предметом. Наставићемо интензивну сарадњу са њима, прије свега са тим поступајућим тужиоцем”, рекао је Којић.

Он је подсјетио да у Републици Српској постоји опште незадовољство радом правосуђа на нивоу БиХ, изузев радом одређене групе поступајућих тужилаца који желе часно и одговорно да обављају свој посао.

“У овом конкретном случају могу рећи да се ради о тужиоцу који је показао да је потпуно непристрасан и да ради свој посао у складу са правилима струке и то нам можда и даје малу наду да 27 година од тог страшног злочина који се десио у Добровољачкој улици може, евентуално, доћи до судског епилога”, закључио је Којић. 

У мјесту Миљевићи у Источном Сарајеву данас је обиљежено 27 година од страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, када су убијена њих 42, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима. 

Од 42 погинула војника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати, по два Бошњака и Албанца. 

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here