Којић: Ниједна српска жртва не смије бити заборављена

0
549
Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић истакао је да српске жртве никада не смију бити заборављене, да истина о протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату мора бити сачувана и да је то обавеза данашњих генерација.

Којић је нагласио да је управо то циљ и скорог отварања информационо документационог центра и објављене књига „Жртве отаџбинског рата“.

На овој књизи се радило од јула 2013. године и она јасно говори о томе колико је Срба страдало у протеком рату.

„Ова књига је прво издање и у њој је наведено 35.042 жртве, али нажалост тај број није коначан. То је минималан број жртава за које смо поименично прикупили податке. Постоји још око 800 имена за које нисмо имали потпуне податке како би их могли уврстити у ову публикацију“, појаснио је Којић, додавши да је ријеч о жртвама сукоба од 1991. закључно са 1995. годином.

Према његовим ријечима, у овај број улазе и страдали на територији Републике Српске Крајине и припадници бивше ЈНА, али истраживање се даље наставља јер ниједна жртве не смије бити заборављена.

Директор овог центра рекао је за Радио Републике Српске да је у току израда и Атласа ратних злочина, који ће, детаљније, говорити о више од стотину локација масовног страдања Срба.

„Имамо више од стотину локација масовних страдања или стратишта, а до сада је обрађено 26. Овај атлас ће да садржи све податке који нису могли бити стављени у публикацију, а ријеч је о мјестима и датумима страдања, описом догађаја, начином извршења дјела, да ли је било судских процеса, именима свједока, лица и војних формација која се могу довести у везу са тим злочинима“, појаснио је Којић.

Он је најавио и отварање информационо документационог центра у Српској који ће се, такође, бавити дешавањима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Којић је нагласио да никада ниједна жртва протеклог рата не смије бити заборављена, те да је то обавеза данашњих генерација.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here