КО ЋЕ У НАРОДНУ СКУПШТИНУ Изборна јединица 8 (четири посланика)

0
546

У изборној јединици осам (Сарајевско-романијска регија) у којој се директно бирају четири посланика на изборима 2018. године СНСД је освојио два, а СДС и ДНС по један мандат. СНСД ће и на овогодишњим октобарским изборима сигурно поновити тај успјех, а и СДС има загарантован један мандат.

Што се тиче четвртог директног мандата, за разлику од прије четири године када су се Ненад Нешић и његова струја унутар ДНС-а борила за гласове са тадашњим партијским колегом Ацом Станишићем, ове године ће се борити против њега, јер је Станишић у међувремену промијенио дрес и прешао у Демос. ДНС је прије четири године освојио 10.116 гласова, док ће ове године те гласове дијелити са Демосом, а пошто може бити само један, то практично значи да ће се за сваки глас буквално водити рат између Ненада Нешића и Аца Станишића и то рат у којем ни један, ни други неће жалити средства.

Једини који им може помрсити рачуне је шеф источносарајевског СДС-а Дарко Бабаљ, јер ако СДС који је 2018. године добио 13.444 гласа, побољша тај резултат за још свега неколико стотина гласова, математика каже да би освојио два мандата исто као и СНСД, док би и ДНС и Демос, односно и Нешић и Станишић остали кратких рукава.

Када је ријеч о конкретним именима, градоначелник Источног Сарајева и носилац листе СНСД-а Љубиша Ћосић освојиће највише гласова, а највеће шансе да буде друга по броју освојених гласова и да поново освоји посланички мандат има Наташа Кулашинац. При томе треба истакнути да ће Ћосић сасвим сигурно задржати градоначелничку фотељу и да ће мандат уступити сљедећем по броју гласова, а борбу за тај мандате водиће Дамјан Шкипина и Страхиња Башевић.

Први човјек Источне Илиџе и носилац листе СДС-а Маринко Божовић повући ће највише гласова за своју странку, а сасвим извјесно је да ће га пратити његов одборник Дарко Берјан и шефица паљанског СДС-а и донедавна новинарка БН-а Слађана Јашаревић. Када је ријеч о ДНС-у, борба за посланички мандат водиће се између носиоца листе Марка Кубатлије и рођеног брата лидера те странке Предрага Нешића, а што се тиче Демоса, средства за посланички мандат не жали носилац листе Ацо Станишић.

Дакле, највише гласова, односно посланичке мандате освојиће:

СНСД: Љубиша Ћосић и Наташа Кулашинац

СДС: Маринко Божовић

ДНС: Марко Кубатлија или Предраг Нешић

Демос: Ацо Станишић

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here