Katić: Istočna Ilidža ne može zadovoljiti sopstvene potrebe za vodom

0
563

Izvorišta vode kojima raspolaže opština Istočna Ilidža ne mogu da zadovolje potrebe građana ove lokalne zajednice, izjavio je danas Srni direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo Jovan Katić.

Reagujući na današnju odluku Skupštine opštine Istočna Ilidža da se načelnik te opštine Marinko Božović zaduži da sačini elaborate opravdanosti osnivanja preduzeća za vodosnabdijevanje i preduzeća za otpadne vode, Katić je rekao da podržava tu inicijativu, jer će “konačno biti stavljena tačka na višegodišnje spekulacije koje se odnose na mogućnost formiranja vodovodnog preduzeća u toj lokalnoj zajednici”.

On je apelovao na odgovorne ljude u opštini Istočna Ilidža da u sastavu komisije koja bi trebalo da uradi elaborat ne budu ljudi iz politike, već stručnjaci koji će jasno pokazti postoji li mogućnost da bude formirano vodovodno preduzeće.

“Mi kao vodovodno preduzeće možemo ponuditi stručnjake koji se godinama bave problemima vodosnabdijevanja, kako bi opštinskoj komisiji pomogli da naprave tačnu analizu koja bi pokazala treba li se ulaziti u projekat formiranja novog preduzeća”, poručio je Katić.

On je naveo da bi, ukoliko doće do osnivanja vodovodnog preduzeća u Istočnoj Ilidži, “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo u tom slučaju ostao bez 40 do 45 odsto prihoda i potrošača, istakavši da će to preduzeće i u tom slučaju nastaviti uspješno da posluje.

“Ako dođe do toga, mi ćemo biti prinuđeni da preduzmemo određene mjere i korake za sanaciju našeg preduzeća, kako bi broj zaposlenih i ostale aktivnosti prilagodili novonastaloj situaciji”, rekao je Katić i upozorio da je proces razdruživanja dva preduzeća dug i složen.

On je pojasnio da na teritoriji opštine Istočna Ilidža postoje izvorišta Matića vrelo koje je dovoljno za snabdijevanje Bolnice Istočno Sarajevo, Dušanovo vrelo koje nije imalo dovoljne kapacitete da snabdije potrošače dvije ulice oko škole u Kasindolu, pa su na kraju bili prinuđeni da se priključe na gradsku vodovodnu mrežu.

Za vodu iz izvorišta kod kamenoloma na Krupcu, Katić kaže da je upitnog kvaliteta, ali da će to naknandno pokazati i analize, dok je, prema njegovom mišljenju, upotreba vode iz Kasindolskog potoka moguća, ali da su potrebne ogromne investicije u vidu prečistača ili gradnje fabrike vode.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here