Каква је атмосфера у Црној Гори уочи избора?

0
654
У Црној Гори је на снази предизборна тишина, уочи сутрашњих парламентарних избора.

Учествује 11 листа, а право гласа има више од 540 хиљада бирача. Ове изборе обиљежила је пандемија корона вируса, па није ни било великих предизборних скупова, али и чињеница, да су, први пут, црквени великодостојници Српске православне цркве позвали грађане да изађу на изборе и гласају против политике која је донијела спорни Закон о слободи вјероисповијести.

Процјене аналитичара су да би управо овај спорни закон могао коштати актуелну власт Мила Ђукановића. Владика Јоаникије поручује да су у молитвене шетње упрте очи цијелог свијета и да ће народ у Црној Гори својим миром побиједити и надвладати Закон, који је донио зло и подјеле. Подршку су упутили и бројни познати српски глумци и пјевачи.

Владика Јоаникије позвао је грађане да изађу на изборе и гласачким листићима смијене са власти „оне који су, како каже, ударили на светиње, православље, памћење, на част и образ Црне Горе“.

– Гласајмо за оне људе који су се поштено и храбро супротставили безакоњу, оном безакоњу које је власт Црне Горе лицемјерено и подмукло назвала Законом о слободи вјероисповијести – рекао је епископ будимљанско – никшићки Јоаникије.

Борба за одбрану српских светиња, бројне литије и протести против спорног Закона о слободи вјероисповијести организују се широм Црне Горе више од шест мјесеци упркос бројним хапшењима српског свештенства, политичких неистомишљеника и застрашивању грађана. Порука која је обишла свијет – увијек је иста.

Интересантно је да, иако су бројне литије биле оспораване због пандемије – иста правила не важе на дан избора. Министарство здравља донијело је наредбу којом се грађанима који су у самоизолацији или карантину, а нису позитивни на вирус, омогућава привремени излазак на бирачко мјесто.

Због отворене подршке опозицији познатом пјевачу Владу Георгиеву забрањен је улазак у Црну Гору. Црногорска полиција саопштила је, да је Георгиев враћен са граничног прелаза Ситница за БиХ, због забране уласка у Црну Гору. Како наводе разлози су националне, унутрашње безбједности или јавног здравља.

– Господо, на граници ми је уручено рјешење забрана уласка у Црну Гору! Разлози су националне и унутрашње безбједности! Ето, не знам шта бих више додао…дно дна. ДПС и овакво обрачунавање са Србима! На здравље вам и на образ – написао је Георгиев на свом Твитер профилу.

Подршка стиже и од српског глумишта. Доајен Петар Божовић позвао је народ Црне Горе да изађе на изборе и храбро покаже шта мисле о покушају кидања светиња на начин који је до сада био непримјерен у свијету.

– Ово ни за једну цркву до сада није важило осим у режимима војног комунизма и оним режимима у којима су се декретима одузимала права и рушиле цркве. Додуше, то рушење се дешава и данас, а дешавало се и у блиској прошлости на Косову – додаје Божовић.

Милутин Мима Караџић, популарни црногорски глумац био је опрезнији у порукама упућеним пред изборе. За њега су каже, цркве најљепши споменици и жели да у Црној Гори влада мир, а народ сам одлучи ко ће водити земљу, јер он најбоље зна за кога ће гласати.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here