Kako da kontrolišete želju za slatkišima?

0
760
Svjetska zdravstvena organizacija muškarcima preporučuje da ne „prelaze“ količinu od 37 grama dodatog šećera dnevno, dok je za žene ta granica 25 grama.

Nutricionistkinja i instruktorka holističkog načina života Elisa Gudman rekla je da jednostavni trikovi mogu da pomognu pri obuzdavanju nagona za slatkišima.

Grickajte pametno!

Obrađena hrana dugog roka trajanja često je puna aditiva, među kojima je i šećer. Gudmanova savjetuje da se opremite zalihama grickalica koje su od integralnih žitarica, ili svježim voćem i povrćem. Važno je da u pitanju budu namirnice koje imaju visoku hranljivu vrijednost.

– Ukoliko se slatkiši izbace u potpunosti, tijelo će se iznenađujuće brzo prilagoditi. Već poslije četiri ili pet dana, nećete osjećati nagon za slatkišima – obećava ona.

Јedite kiselo!

Vjerovatno vam zvuči čudno, ali će kisela hrana spriječiti dalju želju za slatkišima. Ne mislimo da bi sada trebalo da potrčite ka tegli sa kiselim krastavcima i pojedete je cijelu, već da promišljeno u ishranu uvedete zdrave kisele namirnice.

Gudmanova predlaže kiseli kupus, ali i dodavanje limuna u „sve“ od vode koju ćete piti preko dana, do smutija napravljenih kod kuće.

Odmorite se

Brojna istraživanja pokazala su da nam je želja za nečim slatkim najjača kada smo umorni i neispavani. Tada gubimo kontrolu nad svojim impulsima, pa se i želja za slatkišima čini jačom. Osam sati sna, koliko savjetuju stručnjaci, biće od pomoći kada je u pitanju kontrolisanje nagona za šećerom.

Budite „zen“

Opušteni um i tijelo i život bez stresa sigurno su nešto o čemu mnogi od nas maštaju, i znamo da to nije lako dostići. Ipak, trebalo bi da se trudite da budete relaksiraniji, i tada će i nagon za slatkišima biti manji.

– Kada nam je svega preko glave, stresirani smo ili umorni, „tješimo“ se hranom punom šećera. U kombinaciji sa umorom, to može dovesti do čitavog ciklusa loših navika, jer nas previše šećera zapravo čini još anksioznijim i nervoznijim – rekla je Gudmanova.

Meditacija, joga, ali i redovno bavljenje bilo kojom vrstom fizičke aktivnosti dovešće vas u smirenije i opuštenije stanje, i tada ćete lakše kontrolisati želju za slatkišima. I brže trošiti kalorije!

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here