Како читање књига поправља здравље?

0
604

„То ти је ствар са књигама. Допуштају ти да путујеш било гдје, а да се не помјериш“, рекла је писац Jhumpa Lahiri.

И истина је. Кроз књиге упознајемо потпуно нове свјетове, сасвим нове димензије, ширимо вокабулар, уједно се добро забављамо, а слободно вријеме користимо квалитетно.

Али, да ли сте знали да је читање књига добро и за ваше здравље?

Прије него што одаберете омиљени жанр, скувате кафицу и почнете да уживате у омамљујућем мирису свјеже штампаног, или, још боље, годинама старог папира, сазнајте девет начина како читање књига утиче на наше здравље:

1.Смањује ниво стреса

Удубљивање у квалитетно и занимљиво штиво нас опушта, одмара и чини да, бар накратко, заборавимо на проблеме и свакодневицу.

2. Одржава мозак у форми

Читање књига савршен је тренинг за мозак! Тјера нас на размишљање, стварање слика у глави, доношење закључака и отварање сасвим нових видика.

3. Шири ријечник

Што више књига у животу прочитате, рјечник ће вам бити богатији. Ниједан љубитељ књига нема шансе да се обрука у друштву или нађе у ситуацији да не може да учествује у разговору.

4. Побољшава рад меморије

Читање књига је најбоља ментална активност, која изоштрава ум и повећава капацитет памћења.

5. Развија аналитичке вјештине

Сама радња књиге тјера нас да размишљамо неколико корака унапријед, што у мозгу остаје запамћено као стратегија, која може да се примијени на свакодневне ситуације.

Трудите се да читате папирне књиге, не електронске, кад год је то могуће!

6. Побољшава концентрацију

Ово се односи на читање папирних књига, не електронских. На екрану нам пуно ствари одвлачи пажњу, док читање „праве“ књиге побољшава способност концентрације.

7. Снижава крвни притисак

Исто као и када је реч о снижавању нивоа стреса, читање књига вам помаже да снизите и крвни притисак. Фокусирањем на радњу књиге заборављамо на свакодневицу и проблеме, што нас смирује и опушта, а крвни притисак се, сасвим логично, снижава.

8. Развија емпатију

Немогуће је читати било коју књигу, а не развити било какву врсту емоције према ликовима. Слично као и код развоја аналитичких вјештина и емпатија се преноси са књига на људе у нашем окружењу или чак потпуно непознате људе.

9. Читање књига је највећа и најјефтинија авантура

Читање књига је одличан начин да „посјетите“ и најудаљеније крајеве свијета. Иако можда нисте у могућности да их физички стварно упознате, многе књиге савршено приказују и преносе стање, културу и дух неког града или државе, тако да можете да имате реалну слику и без путовања.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here