Јутјуб и Фејсбук уводе ново правило – због вакцина

0
565
Јутјуб је објавио да проширује политику дезинформација како би уклонио лажне тврдње о потенцијалној вакцинацији против ковида 19.
Тврдње које су у супротности са локалним здравственим ауторитетима, попут НХС у Великој Британији или Свјетске здравствене организације, биће уклоњене. То укључује тврдње да cће вакцина убити људе или проузроковати неплодност, као и теорије завјере да ће микрочипови бити уграђени у људе који приме вакцину.

Обе теорије завјере пропагиране су недавно. Према анкетама, половина гледалаца „Фокс Њуза“ вјерује да Бил Гејтс жели да користи вакцину против коронавируса за уграђивање микрочипова Американцима зарад глобалног надзора.

У Лондону су се демонстранти против „локдауна“ и вакцинације окупили на Трафалгар скверу, тврдећи да је коронавирус подвала и како би мјере владе требало да се прекину.

Јутјуб веcћ уклања одређене погрешне информације о коронавирусу. То укључује тврдње да вирус не постоји, садржај који обесхрабрује људе да траже медицинску помоћ или садржај који оспорава локалне здравствене савјете. Садржај који се „приближи“ кршењу смјерница компаније очигледно је мањи од једног процента садржаја који се гледа у Сједињеним Државама.

Ипак, компанија смањује препоруке овог граничног садржаја од јануара 2019. године, наводи „Индепендент“.

Јутјуб није једини технолошки гигант који се бори да обузда дезинформације о коронавирусу. Компаније за социјалне медије уклониле су само два одсто пријављених постова који шире дезинформације о вакцинама, показују студије. Фејсбук је рекао да ће забранити огласе на својој платформи који обесхрабрују вакцинације, са изузетком огласа о владиним политикама вакцина. Твитер је такође додао нове ознаке и поруке упозорења како би „пружили додатни контекст и информације“ твитовима са „спорним или обмањујућим информацијама“ о коронавирусу. Међутим, дезинформације на Фејсбуку и даље су горе него што су биле током предсједничких избора у САД 2016. и порасле су 2020. године.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here