Јунска филмотека посвећена легендарним глумицама златног доба Холивуда

0
584

 Јунска филмотека, коју Кинотека Републике Српске организује од 23. до 25. јуна на Палама, биће посвећена легендарним глумицама златног доба Холивуда – Мерилин Монро, Бет Дејвис, Џоан Крафорд и Кетрин Хепберн, које су кључне улоге оствариле у филмовима који су ушли у историју свјетске кинематографије.
Први је на програму филм Билија Вајдлера „Неки то воле вруће“ /1959/ са Мерилин Монро у главној улози. У овој, према оцјени Америчког филмског института, најбољој филмској комедији свих времена играју и чувени глумци Тони Кертис и Џек Лемон.

Филм је освојио „Оскара“ за најбољи костим и још пет номинација, а Монроова је награђена „Златним глобусом“, што је њена једина велика глумачка награда. Амерички филмски институт сврстао ју је на шесто мјесто на листи 10 највећих глумица свих времена.

Наредне вечери, у сриједу, 24. јуна, на програму је филм „Шта се догодило са Бејби Џејн?“, са легендарном Бет Дејвис у незаборавној улози психопате у овом култном трилеру Роберта Олдрича из 1962. године, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

У филму игра и њена вјечита ривалка, чувена холивудска звијезда Џоан Крафорд, једна од највећих глумица тридесетих година прошлог вијека, подједнако успјешна у нијемим и звучним филмовима Холивуда.

Бет Дејвис била је прва предсједница Америчке академије наука и умјетности, прва жена номинована за 10 „Оскара“, од којих је освојила два, прва која је добила награду за животно дјело Америчког филмског института, најпопуларнија и најплаћенија звијезда четрдесетих до средине педесетих година прошлог вијека.

У четвртак, 25. јуна, на програму је историјска драма „Зима једног лава“ Ентонија Харвија из 1968. године са Питером О`Тулом и Кетрин Хепберн у главним улогама. То је филм који је освојио три „Оскара“, те још 12 награда и чак 18 номинација.

„Оскар“ за најбољу женску улогу припао је Кетрин Хепберн, која са четири освојена „Оскара“ још држи примат међу глумицама.

Кетрин Хепберн, америчка филмска, позоришна и телевизијска глумица, проглашена и најбољом глумицом 20. вијека, оставила је печат у историји филма захваљујући улогама романтичних, шармантних, љупких, али неконвенционалних, образованих и независних жена, снажне воље и великог самопоуздања.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here