Југовић потписао уговоре са лицима која започињу сопствени бизнис

0
177

Начелник општине Пале Бошко Југовић потписао је данас уговоре са пет незапослених особа које покрећу сопствени бизнис, након завршене обуке о предузетништву, те три анекс уговора о грант подршци малим бизнисима у оквиру пројекта “Локалним партнерством до запошљавања у Палама”, који је подржала ЕУ.

Након завршене обуке о предузетништву, те развијених пословних планова, ова лица регистрована на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске стекла су услов за потписивање уговора о грант подршци, у складу са одобреним бизнис плановима.

Југовић је рекао новинарима да су потписивањем уговора на најбољи начин показали како се може дати подстицај и подстрек онима који желе да дођу до посла.

“Изабрали смо три начина како да им помогнемо. Један је преквалифакацијом, како би дошли до квалификације код послодаваца, да изаберу струку коју воле и изврше преквалифакцију. Друга опција је да покрену сопствени бизнис и да средствима која добију од пројекта купе механизацију или потребну опрему за рад. Трећа помоћ јесте при формирању комерцијалних газдинстава у пољопривреди”, навео је Југовић.

Он је корисницима захвалио у име локалне заједнице што су се одлучили за храбар искорак да сами узму ствар у своје руке, прекину агонију у тражењу посла и дођу до “коре хљеба”. Југовић је изразио наду да ће сви успјети у свом науму, те да ће општина Пале наставити пројекат.

Менаџер пројекта “Локалним партнерством до запошљавања у Палама” Сања Лончар Капуран подсјетила је да је пројекат покренут у марту 2О22. године и конципиран да незапосленим особама, посебно из категорије теже запошљивих категорија, помажу у оспособљавању за нека од дефицитарних занимања, у покретању сопствених бизниса и покретању комерцијалних пољопривредних газдинстава.

“До данас је путем пројекта обучено 95 особа, од којих њих 7О за дефицитарна занимања као што су керамичар, електричар, инсталатер гријања и климатизације, столар намјештаја, затим занимања значајна за туризам, конобар, рецепционер, кувар, пекар, и занимања у пољопривредној производњи као што је пластенички произвођач и пчелар”, рекла је Капуранова.

Она је навела да су сва занимања регистрована у Заводу за образовање одраслих Републике Српске, а обуке су одржаване у Средњошколском центру “Пале” гдје је регистровано и 16 јавно важећих програма оспособљавања која користе кроз пројекат.

Капуранова је рекла да су данас потписани уговори за пет нових корисника који покрећу сопствени бизнис, а недавно су прошли обуку под називом “Покрени свој посао”, гдје су развили бизнис планове и остварили право на грант подршку по 9.750 КМ, те са три корисника потписали анекс уговора по 1.75О КМ који су покренули свој бизнис прошле године, и тада остварили грант подршку у износу по 8.000 КМ.

Капуранова је истакла да су свима на располагању током прве године пословања, како би сви корисници имали савјетодавну подршку и одржали активним своје послове и у будућности.

Његош Михајловић из Удружења за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама “Сунце” рекао је да је његова бизнис идеја баштованство, уређивање дворишта, те да ће му средства много помоћи.

Миланка Сантрач рекла је да се њена бизнис идеја односи на веб-дизајн, и то за платформу и администрацију, да је завршила обуку и сада има ментора који је обучава за даље, те захвалила општини за подршку и доприносе који ће јој много значити за даљи напредак.

Срђан Ћосић, који је данас потписао анекс уговора о грант подршци малим бизнисима, рекао је да се његов бизнис односи на производњу намјештаја по мјери, те захвалио општини и људима који су помогли да оствари ово што данас има.

“Средства која сам добио много су ми помогла да покренем свој бизнис и да кренем у саму производњу. Тренутно имам два запослена радника и планирам проширење производње, као и запослење нових лица”, рекао је Ћосић.

Општина Пале носилац је пројекта “Локалним партнерством до запошљавања у Палама” у оквиру којег се спроводи програм покретања и унапређивања малих бизниса.

Пројекат је подржан од ЕУ и Међународне организације рада, а партнери су Завод за запошљавање Републике Српске/Филијала Источно Сарајево, Средњошколски центар “Пале”, Удружење “Сунце”.

Послодавци на пројекту су “Гријање инвест”, “ВС лајт”, Дом за старије “Натура”, текстилно предузеће “Мраз”, хотел “Термаг” Јахорина, предузећа “Милкус”, “Станишић” и “Грађење”, ауто-лимарска и лакирерска радња “Глуховић”, ентеријер Перић и пекара “Клас”.

Локално партнерство за запошљавање Пале је једно од 20 партнерстава успостављених у БиХ у оквиру пројекта “Подршка ЕУ локалним партнерствима за запошљавање – фаза два”, који ЕУ финансира са четири милиона евра, а спроводи Међународна организација рада.

Циљ овог пројекта је да локалним партнерствима за запошљавање допринесе побољшању запошљавања у локалним заједницама и унаприједи вјештине и прилике за запошљавање особа у неповољном положају на тржишту рада.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here