Југовић – Крунић: Израдити Стратегију о безбједности саобраћаја на подручју општине Пале

0
586

Општина Пале центар је зимског и љетњег туризма, град младости и викоко фреквентног саобраћаја, због чега је неопходно израдити Стратегију о безбједности саобраћаја на подручју општине Пале, закључено је на данашњем састанку начелника општине Пале Бошка Југовића са директором Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новицом Крунићем.

На састанку је договорено да ће Агенција помоћи Општини у изради Стратегије, која има за циљ да регулише саобраћај, токове улица и сачува безбједност пјешака.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Новица Крунић рекао је да су Пале познате по својој заштићеној пјешачкој зони, тако да ће се агенција базирати на динамичке токове саобраћаја и возила.

„У првом кораку, снимићемо актуелно стање безбједности саобраћаја, Пале су општина са доста интензивним саобраћајем, тако да ћемо покушати да дамо приједлоге за рјешавање ситуације. Морам да похвалим вашу пјешачку зону, о којој сви причају и која се лијепо развија, сада у граду треба да правимо динамичке токове за саобраћај и возила. На овоме састанку разговараћемо о свему томе и донијети одређене закључке“, додао је Крунић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је директору и представницима Агенције на доласку и будућој помоћи, те истакао да ће данашњи састанак усмјерити Општину на који начин да поправи безбједност у саобраћају.

„Ми смо до сада преузели низ корака у овоме смјеру. Прије свега, донијели Одлуку о безбједности саобраћаја, за коју је Агенција дала сагласност и на основу те Одлуке формирали Савјет за безбједност. Савјет је већ одржао пар састанака, усвојио Пословник о раду и сада смо у прилици да искористимо искуство Агенције, које је сигурно немјерљиво , те  да трасирамо праве путеве, односно, покренемо активност на изради Стратегије која ће бити стратешки документ за наредни период.  Пале су град младости, имамо доста ђака, ученика и студената, морамо све да заштитимо. Са друге стране, саобраћај је веома фреквентран, морамо да га регулишемо и обезбиједимо радарске системе, као и све остало што ће допринијети безбједности. Циљ састанка јесте да сачувамо животе и поправимо безбједност саобраћаја на путевима на територији општине Пале“, нагласио је Југовић.

Југовић је истакао да је прошле године у Палама организована манифестација о безбједности саобраћаја, када је добио признање као начелник општине која безбједност третира са озбиљношћу.

„То је признање за све становнике општине Пале, а добили смо га поводом 8. Међународне конференције безбједности саобраћаја у локалној заједници. Оно говори да је безбједност у нашој локалној заједници ствар која није само декларативна, већ је веома је принципијелна и веома важна за будућност читаве локалне заједнице“, нагласио је начелник Југовић.

Он је похвалио рад Полицијске станица за безбједност саобраћаја Пале, која је, према његовим ријечима, дала изузетан допринос у безбједности саобраћаја у нашој општини.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here