Југовић: Донијети и Мораторијум како се ова ситуација не би поновила након пар година

0
831

Одборници СО Пале усвојили су данас Закључак којим су изразили пуну подршку иницијативи грађана МЗ Подграб за спречавање изградње МХЦ „Кадино врело“ на ријеци Прачи, те истакли да ће у наредних 15 до 30 дана заказати посебну сједницу Скупштине на ову тему.

Предсједник СО Пале Синиша Ласица рекао је да су одборници једногласни у овоме, те да је њихов став јасан: нема изградње МХЦ у Врхпрачи.

„Овај закључак био је допуна дневног реда да се Скупштина изјасни у виду подршке грађанима који су доставили преко четири хиљаде потписа петиције. Драго ми је да су сви одборници подржали грађане. Морам напоменти да ми, као законодавни орган, не можемо донијети одлуку о поништењу грађевинске дозволе, јер дозволе издаје извршна власт и она ће је и поништити, вјероватно“, навео је Ласица, додавши да је сједница одржана поштујући све превентивне и прописане мјере Републичког штаба за ванредне ситуације, укључујући и дозволе за кретање до 14 часова одборника који су старији од 65 година.

Дамјан Шкипина, шеф Клуба одборника СНСД који су и предложили да се овај Закључак уврсти у дневни ред сједнице, рекао је ће на посебној тематској сједници јавност бити детаљније упозната са проблематиком изградње мини хидроелектрана, те да ће паљански СНСД покренути и иницијативу за измјену Закона о субвенцији мини хидроелектрана, односно, субвенција за обновљиве изворе енергије.

„Овај проблем није само проблем општине Пале и наше локалне заједнице, свједоци смо да је овај проблем присутан широм РС и БиХ. Наше мишљење је да, ако не буде те субвенције Владе, неће бити ни толика заинтересованост за њихову изградњу и да ћемо већим дијелом ријешити овај проблем“, додао је Шкипина.

Одборницима на данашњој сједници обратио се и Новица Короман, представник грађана мјесне заједнице Подграб који су покренули иницијативу за спречавање изградње минихидроелектране на ријеци Прачи, похваливиши одзив грађана који су помогли да се прикупи 4.200 потписа за петицију.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да грађани могу бити мирни и да ће он одржати своју ријеч о поништењу грађевинске дозволе, али да је потребно испитати и све документе на основу којих је издата ова дозвола.

„Заштита екологије не смије бити доведена у питање. Ако је 4.200 грађана стало иза ове петиције, ми немамо право више да размишљамо о томе. То нас обавезује и ми морамо на сљедећој сједници Скупштине донијети Мораторијум, како се ова ситуација не би поновила након пар година. Дакле, суштина је зауставити градњу, поништити грађевинску дозволу и донијети мораторијум да се такве ствари не понављају убудуће“, истакао је начелник Југовић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here