Јединствен ручни рад – паун од 800 дијелова

0
718

Мирјана Чворо са Пала направила је необичног пауна састављеног од више од 800 дијелова.

За прављење овог пауна користила је канап, љепило, маказе, дрвофикс, лак и шљокице.

Прављење необичних ручних радова, уз кориштење танког и дебљег канапа, за Мирјану представља стални извор среће, те опуштање од свакодневног посла.

Мирјана за Срну наводи да је направила шест паунова, а за сваки је било потребно од 10 до 15 дана.

„Прво сам правила сузице које се лијепе – њих има око 850 комада и морају се правити у једном дијелу. Онда иде појединачно – као што су пера, глава, очи, перо на глави. За једно перо потребно је два сата, а касније обрађујем, скидам љепило и полако почињем да састављам са осталим дијеловима“, објашњава Чворо.

Мирјана наводи да је прије два мјесеца почела са израдом предмета од канапа које је видјела на интернету, а који су је заинтригирали да се и сама окуша у том послу.

Највећу пажњу јој је привукао паун којег на Сарајевско-романијској регији, а можда и шире, нико није направио од канапа и зато je сваки на свој начин посебан.

„Све је то начин креативног изражавања. Представља ми стални извор среће, те опуштање од свакодневног физичког посла који обављам у трговини“, каже она.

За свој ручни рад она користи танки и дебљи канап. Од танког прави осјетљивије дијелове као што су кругови и труди се да не буде лака на њима, јер се тако лакше лијепи. Они канапи који су сјајнији имају лак, па се теже лијепе и одузимају више времена.

Према њеним ријечима, јако је тешко набавити репроматеријал, није јефтин, али посјећује различите продавнице како на Палама, тако у Источном Сарајеву и Сарајеву.

Осим пауна, Мирјана прави и предмете различитих величина – корпице за воће, за слаткише, за мобилне телефоне, за салвете, флаше, чаше, кућице, птице, те по жељи купца.

Осим ручног рада, Мирјана црта природу, животиње, ликове познатих јунака, као и свеце користећи рапидограф. На хамер папиру ставља тачку до тачкице и ствара слику.

Сви заинтересовани Мирјанине предмете од канапа могу погледати на „Инстаграм“ профилу /dekoracije.mira/ и обратити јој се путем инбокса.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here