Изашао Firefox 87

0
301
Mozilla је објавила Firefox 87.0, најновију верзију свог web browsera отвореног кода.

 

Слиједећи децембарски Firefox 85 и фебруарски Firefox 86, најважније карактеристике нове верзије – Smart Blockи побољшано referrer тримовање – повезане су са приватношћу.

Firefox  већ дуже вријеме подразумијевано блокира скрипте независних произвођача за праћење.

Углавном, ово функционише прилично непримјетно – али у неким случајевима блокиране скрипте могу ометати приказивање странице, било да одложе/успоре њено учитавање или да га трајно онемогуће.

Smart Block предузима додатни корак да побољша приказивање на страницама које уграђују независне програме за праћење – умјесто да само повуче скрипту и остави “рупу” тамо гдје је некада била, Smart Block је замјењује оним што Mozilla описује као “stand-in” скрипте. Ове скрипте функционишу тако што обнављају предвиђени редослијед приказивања страница и резултате, а да заправо не пропуштају податке трећим лицима.

Mozilla даје велики дио својих података о томе шта јесте – или није – “уобичајена скрипта за праћење” којој је потребан Smart Block са Disconnect листе заштите од праћења. Када учитавате слику са неке друге  web локације у своју  web локацију, информације о посјетиоцима ваше странице стижу до оператора друге  web локације.

С функцијом тримовања URL-ова, ово се више не догађа, па је приватност података посјетиоца странице додатно заштићена. Firefox 87.0 такође нуди побољшања у Highlight All  својству Find in Page, пуну подршку за уграђени читач екрана VoiceOver  у macOS  и неколико мањих побољшања корисничког интерфејса, сигурносне исправке и општа подешавања. Цијелу листу можете видјети на Mozillinim release notes Firefox-a 87.0, преноси Arstechnica.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

1 × three =