Источно Сарајево спремно да буде домаћин Свјетског првенства у бициклизму

0
454

“Источно Сарајево спремно је да буде домаћин Свјетског првенства у бициклизму и мислим да не постоји град који није спреман да прихвати да буде домаћин овог догађаја поготово ако ће остварити добит од 10 милиона марака”, рекао је за АТВ Љубиша Ћосић, градоначеник Источног Сарајева.

“Кроз организацију трке кроз Србију која је почињала из Источног Сарајева већ три године, имамо изузетну сарадњу са господином Куваљом и на основу те сарадње спремни смо за домаћинство Свјетског првенства у бициклизму овдје у Источном Сарајеву и Републици Српској. Мислим да је Источно Сарајево итекако спреман и организовано са својим општинама да буде град домаћин. Морам истаћи да је огромна ствар за Српску да једно такво првенство може да се одржи у било којем граду, а ево ако би успјели договорити, а ми нудимо да домаћинство буде у Источном Сарајеву то је велика ствар, прво за промоцију нашег града, а оно што је најбитније за интернационализацију Српске”, каже Ћосић.

Ћосић каже да Источно Сарајево има капацитет да прими све учеснике трке.

“Град Источно Сарајево је организован на тај начин да може да понуди и смјештајне капацитете за пријем око 9.000 учесника и све трке би биле на сјајним предјелима, а испунили би и све услове који се односе на стандарде које захтијева овакво једно овакво првенство. Без дилеме нудино једно домаћинство, као и увијек рачунамо на партнерство Владе Српске и тиме да покажемо да можемо да организујемо овакве догађај”, каже Ћосић за АТВ.

Поред промоције Источног Сарајева, ово домаћинство би донијело и бројне бенефите сматра градоначеник.

“Свакако да би наши смјештајни капацитети у потпуности били попуњени, ми смо ту великим дијелом спремни да понудимо и Јахорину, а у циљу равномјерне заступљеноти мислимо да је могуће да понудимо смјештајне капацитете у свим општинама у саставу града. Мислим да не постоји град који није спреман да прихвати да буде домаћин за добит од 10 милиона марака колико би се слило у разне секторе за тих седам дана”, рекао је Ћосић.

Бањалука је 2018. године добила организацију Свјетског првенства у бициклизму међутим, осам мјесеци прије старта град на Врбасу готово сигурно неће угостити око 9.000 бициклиста и чланова тимова.

Наиме, свјесни промјена градске власти у Бањалуци, организатори Свјетског првенства су од Свјетске бициклистичке федерације тражили пролонгирање датума за потпис уговора, међутим, сви рокови су пробијени.

“Прије свега ми је много жао што сто дошли у ситуацију да осам мјесеци прије одржавања Свјетског првенства и три мјесеца прије одржавања квалификационе трке имамо ситуацију да не знамо на чему смо и да смо били приморани да обавијестимо Свјетску федерацију да нема уговор са градом који је требао да буде домаћин, иако подршку коју му је град Бањалука 2018. дао за кандидатуру, нажалост нисмо успјели реализивати у овог години”, рекао је за АТВ Владимир Куваља, директор трке.

“Као што сам и јуче рекао, замолили смо Свјетску федерацију због избора да сачекају мало, како би се састао са новом градском управом и новим градоначелником да му објасним важност догађаја и да видим да ли идемо у тај пројекат. Нисам добио одговор четири седмице, покушао сам више пута да их контактирам, тако да могу рећи да смо нажалост изгубили то свјетско првенство. Ја се надам да ћемо успјети да га задржимо у Српској и да не останемо без тог догађаја. Мораћемо можда тражити нове градове који могу да прихвате. Засад колико видим једини град који би могао да прихвати тај број људи и који има инфраструктуру је Источно Сарајево и Јахорина на чему сад траба да радимо. Први задатак је да сад контактирам Свјетску федерацију и да покушам да их замолим да нам ипак не одузму у потпуности одржавање догађају”.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here