ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Договорено заједничко дјеловање

0
182

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић истакао је да је сачињен детаљан план о заједничком дјеловању на подручјима захваћеним данашњим поплавама.

“Свим грађанима који су погођени овим поплавама омогућићемо да што брже из објеката избаце воду, исуше их и попишу, те да се види колика је штета”, рекао је он новинарима након ванредног састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем и начелницима општина у саставу града.

Новитовић је поручио грађанима да и у оваквим ситуацијама, не само локалне заједнице него и Влада Републике Српске и све институциије стоје уз њих.

Он је додао да су заједнички успјели да се орагнизују, да се смањи штета и да се санира оно што је могло да се уради у 24 часа.

Новитовић је додао да је потребно одредити које су саобраћајнице, школе и други објекти гђе се мора интревентно ђеловати.

Према његовим ријечима, охрабрују позиви начелника и градоначелника других локалних заједница које нису изложене ризику поплаве и немају овакву непогоду на својој територији, а спреми су да пруже помоћ поплављеном становништву у овим општинама.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство системом координације међу општинама која се манифестује кроз сарадњу са Републичком управом цивилне заштите.

“Придружили су се Територијална ватрогасна и спасилачка јединица, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и многобројни волонтери”, рекао је Ћосић и позвао суграђане да се придруже и помогну.

Ћосић је навео да је обезбијеђена и помоћ неких приватних компанија, које су уступиле механизацију.

Он је рекао да је водостој ријеке Жељезнице и Касиндолске ријеке у општини Источна Илиџа, као и ријеке Праче у општини Пале веома брзо нарастао због повећања водостаја мањих ријека.

“Вода је врло брзо кренула према домаћинствима, али је врло брзо уништила и путну инфраструктуру, посебно у општинама Трново, Источна Илиџа и Пале”, рекао је Ћосић и додао да је мања штета евидентирана и у општини Источно Ново Сарајево.

Ћосић је истакао да је систем уређења корита ријеке Жељезнице, који је раније започет, заказао, те да је на вечерашњем састанку договорено да то мора бити приоритет, јер уз Жељезницу, у насељу Војковићи, живи око 5.000 становника.

Он је рекао да ће материјала штета бити пописана и по домаћинствима, али и на путној инфраструктури.

Ћосић је рекао да очекује да ће Влада Републике Српске из Компезационог фонда изнаћи средства за надокнаду штете, као што је био случај и до сада за помоћ у другим локалним заједницама.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

five × 2 =