ЈУГОВИЋ: ОДЛУЧНОСТ И ЕКОНОМСКИ ПОТЕНЦИЈАЛ УНАПРИЈЕДИЛИ РАЗВОЈ

0
446

Општина Пале је стабилна јединица локалне самоуправе која се динамично развија и, упркос сложеним околностима успијева да спроводи озбиљан инвестициони циклус у области унапређења путне и комуналне инфраструктуре, исплаћује подстицаје у предузетништву и пољопривреди, реализује квалитетне мјере пронаталитетне политике и редовно сервисира све обавезе према буџетским корисницима, те истовремено подржава рад борачке организације и више удружења, као и бројне манифестације које обогаћују укупан друштвени амбијент.

Ако свему додамо безрезервну подршку премијера Радована Вишковића и Владе Републике Српске у цјелини, који су препознали вриједност сваког пројекта који смо кандидовали, а ту је ријеч о вишемилионским подухватима попут реконструкције пута Пале-Јахорина, пројекта изградње водоводног система у Брезовицама и нове савремене зграде Полицијске управе Источно Сарајево, чија изградња би требало да ускоро почне, као и несебичну подршку предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, али и Града Источно Сарајево и градоначелника Љубише Ћосића, који су иза наших идеја и планова стајали и институционално и личним ауторитетом, на чему смо свима изузетно захвални, онда је потпуно јасно због чега смо задовољни постигнутим резултатима и зашто без задршке можемо рећи да Пале напредују, расту и биљеже видљив развој у свим сегментима.

Ово у интервјуу који је дао медијима поводом празника Успења Пресвете Богородице-Велике Госпојине, Крсне славе и Дана општине Пале каже начелник највеће источносарајевске општине Бошко Југовић, који оцјењује да је, одлуком о сталном инвестирању, посебно у периоду пандемије, али и околностима које су настале усљед неких глобалних дешавања, општинско руководство повукло добар потез, показало одлучност и економски потенцијал да успјешно изгради и обнови доста тога у области инфраструктуре и, што је веома важно, сачува привредну активност, посебно у грађевинском сектору.

С друге стране, додаје Југовић, велике инвестиције ОЦ „Јахорина“ и Владе Републике Српске, које се мјере десетинама милиона марака, подигле су област туризма на ниво који је Пале и олимпијску планину издвојио као водећу туристичку дестинацију у цијелом региону, што је директно и индиректно позитивно утицало на укупан амбијент, доносећи озбиљан раст услужног сектора и већи обим запошљавања, те одређену стабилност цјелокупне привреде, у којој значајну улогу имају и дрвопрерађивачки и сектор текстилне индустрије.

-Тај интензиван развој је омогућио да без имало лажне скромности данас можемо рећи да су Пале једна од најатрактивнијих локалних заједница у Републици Српској, што потврђује и заинтересованост инвеститора, а да бисмо ишли у корак са таквим трендом опредијелили смо се за то да и општински буџет буде развојног карактера, а да је заиста такав потврђује податак да смо у текућој години за инвестиције издвојили чак 7 милиона КМ, што је више од трећине укупног буџета који ће ове године бити остварен у износу од око 20 милиона КМ, што је такође показатељ позитивних процеса-каже Југовић.

Наводећи најзначајније општинске пројекте у овом периоду, начелник Пала истиче завршетак друге, 1, 1 милион КМ вриједне финалне фазе изградње топловода за потребе измјештања постојеће и изградњу нове Топлане, изградњу новог објекта МЗ Мокро, што је пројекат за који је, уз подршку Града Источно Сарајево у износу од 200. 000 КМ, укупно издвојено скоро 800. 000 КМ, замјену око 60 одсто старе потпуно новом и савременом ЛЕД расвјетом, за шта је кроз пројекат који се реализује у сарадњи са УНДП издвојено више од 300. 000 КМ…

-У овом периоду, само за реконструкцију локалне путне инфраструктуре, гдје смо обухватили дијелове близу 30 улица, из општинског буџета издвојено је преко 3 милиона КМ, док треба истаћи и милион КМ вриједан пројекат изградње потисног цјевовода Врело Праче-Јахорина, као и у финансијском смислу мањи, 80. 000 КМ вриједан, али за нас веома важан пројекат адаптације просторија школе у Мокром за потребе обданишта, који ће малишанима ове велике мјесне заједнице по први пут пружити могућност да бораве у предшколској установи у свом насељу, што је бенефит и за њихове родитеље који ће уштедјети и на времену и на трошковима које је подразумијевао свакодневни одлазак до централног вртића у самим Палама-истиче Југовић.

Он додаје да општина иначе посвећује велику пажњу пронаталитетној политици, за коју годишње издваја близу 120. 000 КМ, кроз подршку вишечланим породицама на мјесечном нивоу, даровање сваког новорођеног дјетета, али и финансирање трошкова по основу вантјелесне оплодње.

-Пале су средина у којој одраста велики број дјеце и то је оно што посебно радује, а чињеница да смо и поред изградње новог објекта јавног вртића „Бубамара“ и већ поменуте адаптације просторија за потребе те установе у Мокром суочени са потребом изградње још једног новог вртића, што је народски речено „слатка мука“ и што ћемо догодине и учинити, иде у прилог оцјени да смо перспективна средина-оцјењује Југовић, подсјећајући да у Палама егзистирају и два приватна обданишта, које општина такође помаже, и да се опет „тражи мјесто више“.

Општина Пале, такође, помаже и основце, што кроз редовне награде, а ове године и кроз набавку уџбеника за ученике од петог до деветог разреда, за шта је издвојео 200. 000 КМ, али и средњошколце и студенте, којима је путем стипендирања укупно исплаћено 115. 000 КМ.

-Универзитетски центар и општина у којој су смјештена четири факултета Универзитета у Источном Сарајеву, те модерни студентски домови којима газдује ЈУ „Студентски центар“ Пале и трудимо се да његујемо одличну институционалну сарадњу, помажући рад овдашњих високошколских установа, што потврђује и наше учешће у вишемилионски вриједном пројекту изградње новог, савременог здања Факултета физичког васпитања и спорта са затвореним базеном, који реализују наш Универзитет и Влада Републике Српске, а гдје смо бесплатно додијелили земљиште и одрекли се прихода по основу ренте и сличних накнада, што је значајан допринос-вели Југовић.

Важно је истаћи, додаје Југовић, и значајну подршку која се пружа јавним установама и предузећима, почев од Културно-спортског центра и комуналних предузећа, преко Дома здравља и Центра за социјални рад, па све до јавне предшколске установе, али и три основне школе на подручју општине које су у републичкој надлежности.

-Ми смо општинска предузећа која су била у огромним финасијским проблемима поставили на „здраве ноге“ и трудимо се да њихово пословање буде успјешно, а колико о свему водимо рачуна, најбоље илуструје податак да смо недавно, због великог поремећаја на тржишту енергената, руководећи се потребом грађана, предузећу „Градске топлане“ уплатили 400. 000 КМ мимо редовне субвенције. На тај начин показали смо спремност општинске управе и СО Пале да се ухватимо у коштац са свим изазовима, па и оваквим кризним појавама које нисмо могли предвидјети и на које нисмо могли утицати, а на које адекватно одговарамо захваљујући финансијској стабилности и ликвидности, а то је, цијеним, опет показатељ нашег одговорног односа према послу и буџетским средствима-наглашава Југовић.

Он каже да општина није занемарила ни потребе најосјетљивијих циљних група, тако да ни у години за нама нису изостале једнократне помоћи појединцима у укупном износу од око 150. 000 КМ, као ни давања по основу одлуке о допунским правима борачких категорија, која није законска обавеза, али коју општина Пале доноси и реализује сваке године, гдје је исплаћено око 70. 000 КМ.

-Кудикамо већи износ, више од 500. 000 КМ издвајамо и преко Центра за социјални рад по основу обавеза које проистичу из законског рјешења о социјалној заштити, али и кроз директну помоћ социјално угроженим грађанима-додаје Југовић.

Не заборавља поменути ни подршку установи за културу и бројним удружењима и појединцима који дјелују у тој области, као ни подршку спорту, гдје издваја преко 500. 000 КМ вриједан пројекат постављања новог вјештачког терена за потребе ФК „Романија“, који ће заједнички реализовати општина Пале и Фудбалски савез Републике Српске.

-Реализација тог пројекта, у којем поред припремних радова учествујемо и обезбјеђењем земљишта у непосредној близини стадиона „Влајко Петровић“, које морамо откупити, што је такође издвајање значајног износа, ми на једној локацији на којој су и спортска дворана „Пеки“, чије изузетне карактеристике већ традиционално у припремама користе и шампионске одбојкашке селекције Србије у женској и мушкој конкуренцији, те гдје се гради нови објекат већ поменутог Факултета физичког васпитања и спорта са затвореним базеном, добијамо јединствен и за више спортова функционалан комплекс који ће, увјерени смо, користити и најбољи клубови и репрезентативне селекције из цијелог региона-оцјењује Југовић.

Говорећи о плановима, наглашава 100 милиона КМ вриједан пројекат изградње гондоле Пале-Јахорина, сматрајући да је ријеч о најзначајнијем и историјском подухвату који ће дефинисати развој Пала у наредним деценијама.

-Свјесно сам ово оставио за крај овог интервјуа цијенећи да је најава реализације овог пројекта, који би ових дана требало да добије коначну сагласност Владе Републике Српске, за општину Пале представља један нови развојни почетак и озбиљан искорак који ће нам као локалној заједници донијети бројне бенефите. Све наведено, уз ову гондолу, али и нову зграду општинске управе, коју ћемо градити одмах по завршетку изградње објекта Полицијске управе Источно Сарајево, што ће нам осободити планирану локацију на мјесту садашње Полицијске станице, додатно ће употпунити слику о Палама као уређеној, развијеној и првенствено перспективној урбаној средини чији напредак нема лимите-закључује Југовић.

 

 

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here