Информације директорима о настави на даљину

0
237

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић упознала је данас директоре основних и средњих школа да наставни процес треба да организују на даљину уз коришћење средстава електронске комуникације и у складу са инструкцијом о организовању васпитно-образовног рада на даљину.

Извођење наставе на даљину за ученике основне школе реализоваће се употребом „Офис 365“ /Оффице 365/ алата или путем других дигиталних алата као што су „Гугл“ платформа /гугл учионице/, приватних имејл адреса наставника, комуникацијом путем друштвених мрежа и сервиса за размјену порука /Вибер/ или телефонским путем /СМС порукама или позивима/.

„За извођење наставе на даљину за ученике средњих школа користиће се `Оффице 365` алати електронска пошта, сајт школе, гугл учионице, блогови школа, друштвене мреже и сервиси за размјену порука“, саопштено је из ресорног министарства након што је Тривићева одржала онлајн састанак са предсједницима актива директора основних и средњих школа и упознала их са закључицама Републичког штаба за ванредне ситуације у вези са обуставом наставе у просторијама школа од 26. октобра до 1. новембра.

Тривићева је на састанку навела да наставни час, реализован на даљину и путем електронских алата, траје највише 30 минута, а да су наставници обавезни све активности реализовати из школе, поштујући утврђени распоред наставних часова и задужења на основу рјешења о четрдесеточасовној радној седмици.

Она је додала да наставници из подручних одјељења наведене активности могу реализовати из централне школе.

„Кабинете информатике школе максимално треба да користе и у њима по неколико наставника може реализовати наведене активности. Наставницима и ученицима школе, на основу исказаних потреба, треба ставити на располагање лаптопе и другу потребну опрему. Уколико школа не располаже са довољним бројем лаптопа потребно је контактирати друге школе из регије и договорити преузимање одређеног броја лаптопа из друге школе“, истакла је Тривићева.

Указала је на значај успостављања комуникације са ученицима, као и на давање повратне информације о урађеним задацима које су им наставници задали, и то искључиво у терминима који се везују за већ утврђени распоред школских часова.

„Од васпитно-образовних радника основних и средњих школа очекује се да прате напредовање ученика и биљеже податке о томе, како би се несметано могло извршити оцјењивање ученика, а школе су дужне водити евиденцију о настави на даљину у одјељенској књизи“, рекла је Тривићева.

Она је препоручила да наставници у основној школи користе дигиталне уџбенике из Географије за 6. разред, Географије за 7. разред, Географије за 8. разред, Географије за 9. разред, Историје за 6. разред и Српског језика и језичке културе за 3. разред за реализацију наставе на даљину који су им доступни на сајту Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

3 × 1 =