И медицинари коначно могу на одмор

0
246
Након више од двије године већина “ковид” и амбуланти за акутне респираторне инфекције (АРИ) широм Српске престале су са радом, а медицинари коначно могу да предахну, јер се враћају нормалном режиму рада, али и живота.

У највећој здравственој кризи вијека која је однијела много људских живота широм свијета, начин рада медицинара у “ковид” болницама, окренуо се за 360 степени, јер су често цијело радно вријеме проводили у заштитним одијелима и нису знали ни за дан ни за ноћ.  Несебично су се борили за живот пацијената, излажући се опасности, а слободног времена и годишњих одмора скоро да нису имали.

Из бањалучког Дома здравља поручили су да ће грађани код којих се јаве симптоми респираторних инфекција бити прегледани у амбулантама породичне медицине у којима су и регистровани.

– “Ковид” амбуланта у насељу Долац радиће од осам до 14 часова радним данима – саопштили су из Дома здравља и додали да се приликом прегледа код породичног љекара морају поштовати епидемиолошке мјере.

Директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран рекао је за “Глас Српске” да је свима драго што је, свакодневним падом броја заражених, стигло олакшање и за љекаре који коначно могу мало да предахну.

– Пред медицинарима је, надамо се, неко боље вријеме и годишњи одмор. Већина њих прошле године није користила одморе тако да тренутно влада одушевљење међу запосленима – рекао је Шаран.

Директорка Дома здравља у Бијељини Данијела Ђукин рекла је да су оставили у функцији једну “ковид” амбуланту.

– Лијепо је што сам протекле двије године имала много добровољаца по свим “ковид” и АРИ амбулантама. Сада смо вратили те људе у нормално радно вријеме на њихова радна мјеста и ред је да и они предахну – рекла је Ђукинова. Повратак у нормалан живот за медицинаре много значи, а срећу због попуштања епидемиолошких мјера вируса корона, како каже Ђукинова, поквариле су друге ствари, попут руско-украјинске кризе.

– Један страх прође, други дође, али ово је 21. вијек и све се дешава веома брзо па се у ходу морамо прилагођавати свему што нам стоји на путу – казала је Ђукинова.

Директорка Дома здравља у Требињу Маја Мићуновић каже да су расформирали једну “ковид” амбуланту, а остале двије функционишу на исти начин као и до сада.

– Знатно је смањен обим посла, а радници ће коначно након двије године моћи да користе своја законом загарантована права, попут годишњих одмора и плаћеног одсуства – рекла је Мићуновићева. Додала је да ће и медицинско особље мало одморити и моћи да се посвети својим породицама које су, како је рекла, у протеклом периоду биле помало запостављене.

– Лакше се дише, расположење је боље. Надамо се да ће овако и остати – казала је Мићуновићева.

И директор которварошког Дома здравља “Свети Пантелејмон” Владимир Бибић потврдио је да се враћају у стари систем рада, те да их радује што је број заражених вирусом корона из дана у дан мањи.

– Љекарима је драго да се враћају нормалној комуникацији са пацијентима, који се могу наручивати и улазити без пресретања на вратима и мјерења температуре  – рекао је Бибић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here